In sommige functies en organisaties is het gemakkelijk om te netwerken met collega's en contacten te leggen in andere organisaties. Voor meer geïsoleerde afdelingen kan netwerken een stuk moeilijker zijn.

Werkgevers hechten meer en meer belang aan netwerken en commerciële vaardigheden, dus opgemerkt worden binnen je organisatie en op de voorgrond treden is nu belangrijker voor je carrière dan ooit.

Begin face to face

De beste manier om te beginnen met netwerken is face to face. Met hoe meer mensen je een netwerk opbouwt en hoe meer ze over je weten, hoe makkelijker het is om je op werkgebied te blijven ontwikkelen. Omdat veel professionals niet goed weten hoe ze moeten beginnen met netwerken, geven wij je drie simpele tips die ervoor zorgen dat je niet onopgemerkt blijft.

Kijk rond binnen je eigen organisatie

Bekijk allereerst hoe je binnen de organisatie past. Denk na over je functie, wat het domein is van je baan en op welke vlakken je contact met andere professionals kan leggen.  Dit zal afhangen van de grootte en de structuur van de organisatie waarin je werkt.

Stel jezelf de volgende vragen: met wie werk ik het meest? Uit een samenwerking met welke teams en/of personen kan ik voordeel halen? Van wie kan ik nieuwe dingen leren? Over wie weet ik niet veel?

Contact leggen met deze collega's aan de hand van teamprojecten, benefietdagen, sociale teamactiviteiten of gewoon bij de koffieautomaat zijn stuk voor stuk prima manieren om je collega's te leren kennen. Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker het wordt.

Sluit je aan bij netwerkgroepen

Veel vakgebieden bieden de mogelijkheid om kennis en expertise te delen, en dat is precies waar netwerkgroepen voor zijn. Het ontmoeten van professionals buiten je eigen organisatie kan een geweldige manier zijn om op de hoogte te blijven van trends binnen jouw vakgebied. Vaktijdschriften en vakverenigingen zijn hiervoor een uitstekend middel, aangezien zij ook evenementen organiseren waar je aan kunt deelnemen. Vaak zijn deze zelfs gratis. Zoek ook naar LinkedIn groepen binnen jouw vakgebied om via social media je netwerk uit te breiden.

Beschouw netwerken als een investering

Hoe meer tijd en moeite je investeert in het netwerken, hoe beter het resultaat dat je kunt verwachten. Hoewel het in het begin misschien moeilijk lijkt, is het goed om te onthouden dat andere professionals om dezelfde reden als jij aan het netwerken zijn. Interessante kansen kunnen zich voordoen op de meest onverwachte momenten. Stel jezelf open voor professionele ontwikkelingen en er zal snel een kans voorbij komen die jouw carrière in een stroomversnelling brengt. 

 

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk onze vacatures.

 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»