Ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? Natuurlijk wil je een baan vinden die goed bij je past en die je verder helpt in je carrière op de lange termijn. Bedenk daarom voordat je gaat solliciteren wat je precies zoekt in een nieuwe functie en leg contact met mensen die je kunnen helpen in je zoektocht. Met onze tips vind je een baan waar je nieuwe dingen leert die aansluiten op jouw langetermijn doelen en ga je elke dag met plezier naar je werk.

Weet wat je te bieden hebt

Inzicht in je persoonlijke eigenschappen en vaardigheden is van cruciaal belang bij je zoektocht naar een nieuwe baan. Wat heb je geleerd in je huidige functie, wat zijn je sterke kanten en waar moet je nog aan werken? Welk type functie heeft jouw voorkeur en welke organisaties zijn op zoek naar de vaardigheden die jij bezit? Door over deze vragen na te denken kun je in een gesprek met een recruitmentorganisatie of potentiële werkgever duidelijk aangeven wat jij zoekt in een nieuwe baan.

Inzicht in je vaardigheden helpt je ook om je op de juiste manier te presenteren aan een nieuwe werkgever. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je kunt aangeven welke unieke vaardigheden jij bezit ten opzichte van iemand met dezelfde opleiding.

Doe onderzoek

Ga naar werving- en selectieorganisaties en vraag hen hoe de markt er nu uitziet, in welke sectoren de meeste vacatures zijn en hoe lang het wervingsproces gemiddeld duurt. Vraag naar salarisontwikkelingen en naar functies die bij je passen.

Jose Bokhorst, managing director Nederland: “Begin bij het selecteren van een aantal organisaties waarvoor je graag zou werken en stel voor jezelf vast waarom dat is. Deze informatie helpt een recruitment consultant bij het zoeken naar een baan die aan jouw wensen voldoet.”

Een recruitmentorganisatie kiezen

Kies een gevestigde organisatie die een goede reputatie heeft op de arbeidsmarkt. Het kan zinvol zijn om je bij meerdere organisaties aan te melden, maar het is verstandig dit te beperken tot twee of drie. Hiermee voorkom je dat je cv meerdere keren bij dezelfde organisatie terechtkomt.

"Het is het overwegen waard om je exclusief bij één organisatie te registeren. Een goede recruitmentorganisatie zal je cv actief onder de aandacht brengen bij de meest geschikte werkgevers. Dit levert meer op dan je inschrijven bij een aantal bureaus van mindere kwaliteit”, legt Bokhorst uit.

Onderzoek hoe een recruitmentorganisatie te werk gaat en wees selectief. Als een recruitment consultant op basis van individuele commissie werkt, dan zul je alleen gebeld worden voor de vacatures waar ´jouw´ consultant op werkt. Vraag de recruitmentorganisatie ook wat de voordelen zijn wanneer je je uitsluitend bij hen registreert.

Netwerken

Een groot netwerk binnen je vakgebied geeft je niet alleen toegang tot de 'verborgen' arbeidsmarkt, maar biedt je ook een belangrijk voordeel ten opzichte van andere kandidaten. Neem in je netwerk alle mensen op die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een nieuwe functie of de volgende stap op de carrièreladder. Dit kunnen voormalige en huidige collega's zijn, leidinggevenden en vrienden. Breid je netwerk ook uit met behulp van websites zoals LinkedIn, maar zorg dat je niet te afhankelijk wordt van online netwerken.

Zoeken op vacaturesites

Zoek uit welke vacaturesites zich toeleggen op de bedrijfstak waarin je wil werken en bekijk het aanbod. Je kunt op veel websites ook je cv uploaden zodat werkgevers dit kunnen bekijken. Deze aanpak is echter niet zonder risico: je weet namelijk nooit waar je cv terechtkomt.

Bij Walters People kun je een account aanmaken waarmee je vrijblijvend vacaturemeldingen ontvangt als er nieuwe vacatures online gezet worden die voldoen aan jouw zoekcriteria.

Lees vakbladen die zich specifiek richten op jouw sector

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de trends en uitdagingen die in jouw vakgebied of bedrijfstak spelen, in welke sector je ook werkt. Lees vakbladen en online artikelen en nieuwsberichten. Je bent je concurrenten op de arbeidsmarkt een stap voor als je weet wat er speelt en waar je kansen liggen.

 

Wil je graag meer advies over het zoeken naar een nieuwe baan? Neem contact met ons op om een afspraak te maken met één van onze consultants voor een vrijblijvend gesprek.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»