Een uitgebreide voorbereiding op je sollicitatiegesprek is essentieel om goed voor de dag te komen. Denk na over de vragen die gesteld kunnen worden en hoe je deze wil beantwoorden. Ook tijdens het gesprek zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Wij geven je vijf tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

1. Bereid je goed voor

Bedenk ruim voor het interview een aantal voorbeelden van doelen die je behaald hebt of projecten die je opgezet hebt die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Gebruik hiervoor de functieomschrijving en functie-eisen in de vacature als aanknooppunt. Denk ook na over de vragen die gesteld kunnen gaan worden en wat je daarop gaat antwoorden.

Jose Bokhorst, managing director Nederland: "Werkgevers zien graag specifieke voorbeelden van je behaalde successen en hoe jij je vaardigheden denkt in de zetten in je nieuwe rol. Vertel op welk gebied jij uitblonk in je vorige functie.”

Weet ook met wie je het gesprek voert. Wat is de positie van je gesprekspartner binnen de organisatie, en wat is zijn of haar achtergrond? Misschien hebben jullie dezelfde opleiding gevolgd of een gedeelde interesse waarover je kunt beginnen in het gesprek. Google daarom je gesprekspartner en bezoek zijn of haar LinkedIn-profiel.

2. Oefen je antwoorden

In een competentiegericht sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je antwoorden vloeiend,  gestructureerd en gedetailleerd zijn. Neem je gesprekspartner mee in het proces wat je doorlopen hebt bij het oplossen van problemen of het behalen van een doel.

Bokhorst adviseert: “Veel functies vereisen uitstekende organisatorische vaardigheden, het goed kunnen plannen en multitasken. Bedenk voorbeelden waarin je deze drie vaardigheden hebt toegepast voordat je het sollicitatiegesprek ingaat."

"Als je voorbeelden geen betrekking hebben op de functie-eisen, dan zijn het niet de beste voorbeelden.”


3. Let op de reactie van je gesprekspartner

Luister goed naar je gesprekspartner en let op zijn of haar lichaamstaal om af te leiden waar ze naar op zoek zijn in jouw antwoord. Let bij het toelichten van je voorbeelden goed op of je een positieve reactie of instemmende lichaamshouding (zoals ja-knikken) ziet. Zo kun je dieper ingaan op onderwerpen die positief ontvangen worden.

Je kans op succes hangt af van de mate waarin je begrijpt wat je gesprekspartner van je verwacht, zodat je hierop kunt inspelen. Let ook op de toon van het gesprek: is die toon formeel of meer ontspannen? Pas je manier van spreken hierop aan. 

4. Bereid je voor op veelgestelde vragen

Door van tevoren na te denken over de vragen die gesteld kunnen worden zul je minder snel voor verrassingen komen te staan en beter in staat zijn een goed antwoord te formuleren.

Veelgestelde vragen in competentiegerichte interviews zijn:

  • Geef een voorbeeld van een situatie waarin je een strakke deadline had, terwijl je normale werkzaamheden gewoon doorgingen. Hoe heb je dit aangepakt?
  • Geef een voorbeeld van een ingewikkeld project waar je verantwoordelijk voor was en hoe je ervoor gezorgd hebt dat dit succesvol afgerond werd.
  • Wanneer heb je aan meerdere grote grote projecten tegelijkertijd moeten werken? Hoe deelde je je tijd effectief in?

5. Blijf jezelf

Bokhorst: “Hoewel je jezelf natuurlijk wel een beetje moet verkopen in een competentiegericht sollicitatiegesprek, wil je niet onecht of arrogant overkomen. Je gesprekspartner zal het merken als je te hard je best doet om het ‘correcte’ antwoord te geven, dus blijf jezelf."

Geef antwoorden die relevant, eerlijk en gestructureerd zijn, maar ook je persoonlijkheid laten zien. Werkgevers zijn niet op zoek naar een model-sollicitant; ze willen graag zien hoe je communiceert en informatie presenteert.

Na het gesprek

Het is een goed idee om je sollicitatiegesprek op te volgen, bijvoorbeeld door binnen 24 uur na het gesprek een bedank-email te sturen.

Lees meer tips voor je sollicitatiegesprek in onze sollicitatiegids.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»