Of je nu niet tevreden bent met je huidige baan, gewoon iets beters gevonden hebt of toe bent aan iets nieuws; ontslag nemen is iets waar veel mensen als een berg tegenop zien. Kort door de bocht lijkt het opzeggen van je baan misschien eenvoudig, maar om dit proces op de juiste manier te doorlopen is vaak toch complexer dan gedacht.

 “Het indienen van je ontslag creëert vaak een wat ongemakkelijke situatie, zowel voor jouzelf als voor je manager. Maar een goede relatie met je ex-collega’s kan erg waardevol zijn in de toekomst. Als je in dezelfde branche blijft werken dan zul je merken dat de wereld vaak kleiner is dan je denkt. Ook kun je collega’s en natuurlijk je manager nodig hebben voor het afgeven van een referentie”, zegt Jose Bokhorst, managing director Nederland.

Volg de richtlijnen in je contract

Zoek de opzegtermijn die voor jou geldt op in je contract of het bedrijfshandboek. Het is niet alleen uit goed fatsoen dat je je aan deze opzegtermijn wil houden; het heeft ook invloed op eventuele vergoedingen die je nog moet krijgen na je uitdiensttreding.  Ook al vraagt je nieuwe werkgever je om eerder te vertrekken, het is beter om je opzegtermijn netjes af te maken.

Is je nieuwe baan bij een concurrent van je huidige werkgever? Check dan of je geen concurrentiebeding in je contract hebt staan. Als je er toch voor kiest om de baan bij de concurrent te accepteren, dan is het goed mogelijk dat je huidige werkgever je vraagt om per direct te vertrekken.

Het ontslaggesprek is vaak ongemakkelijk, maar het kan in de toekomst belangrijk zijn om ook na je vertrek op goede  voet met je collega’s te staan.

Maak er een positief gesprek van

Zorg dat je je ontslag persoonlijk indient bij je manager, dus niet telefonisch of per email. Bedank je manager voor de ervaring die je hebt op mogen doen en de begeleiding die je gekregen hebt in je huidige baan. 

Klaag niet bij collega’s over het feit dat je niet tevreden bent over je baan. Vertel ook niemand dat je sollicitatiegesprekken hebt of op zoek bent naar een nieuwe functie, totdat je manager op de hoogte is van je ontslag. Ook nadat je vertrokken bent is het belangrijk om geen negatieve dingen te zeggen over je vorige baan. Je bereikt er niets mee en het komt onprofessioneel over.

Als een collega vraagt waarom je weggaat, dan is het prima om te zeggen dat er een mooie kans voorbij kwam, die je wel moest grijpen. Neem je ontslag voordat je een nieuwe baan gevonden hebt, dan kun je iets eerlijker zijn, maar zorg dat je je antwoord relevant en professioneel houdt.  ‘Dit is niet de omgeving waar ik het meest op mijn plek ben’ klinkt een stuk beter dan ‘Ik kan mijn collega’s niet uitstaan’.

Bokhorst: “Het ontslaggesprek kun je het beste kort houden. Leg beknopt uit waarom je besloten hebt om te vertrekken maar laat merken dat je een prettige tijd gehad hebt bij de organisatie en dankbaar bent voor de ervaring die je er hebt op kunnen doen.”

Blijf professioneel tot je vertrek

In de periode tussen je besluit om ontslag te nemen en je daadwerkelijke vertrek, kan het moeilijk zijn gefocused te blijven. Zorg ervoor dat de hoeveelheid werk die je verzet en de kwaliteit van je werk niet afzwakt. In tegendeel; bereid je collega’s en klanten zo goed mogelijk voor op je vertrek zodat zij er geen nadelen van ondervinden. Het afmaken van losse eindjes en het voorbereiden van een goede overdracht laten zien dat je professioneel bent.

Zorg voor goede referenties

Vraag je manager en collega’s voordat je vertrekt of je hen als referentie mag opgeven. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk als je al een nieuwe baan hebt, maar het is goed om bij elke organisatie waar je gewerkt hebt mensen te hebben die jou aanbevelen.

Meer informatie

Wil je meer informatie of persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze consultants.

 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»