Je hebt een perfect cv gestuurd en voelt je goed over het sollicitatiegesprek. Nu kun je gewoon wachten op de beslissing van de HR manager. Veel beter is het om je sollicitatie actief op te volgen. Dit geeft je een voorsprong op andere sollicitanten.

Het is belangrijk om de balans te vinden bij deze opvolging: Het gaat erom volhardend te zijn zonder de HR manager lastig te vallen. Door professioneel te blijven en geduld te tonen, laat je zien dat je vastberaden en enthousiast bent.  

 1. Bedank voor het gesprek

Een e-mail sturen naar de HR manager om hem of haar te bedanken voor het gesprek is een prima manier om in contact te blijven en zorgt ervoor dat je 'top of mind' blijft. Door aparte e-mails te sturen naar elke persoon die je gesproken hebt, laat je aandacht voor detail zien. Stuur je bedank e-mail zo kort mogelijk na je sollicitatiegesprek en sowieso binnen 24 uur.

2. Vraag naar de volgende stap in het proces

Aan het eind van het gesprek is het belangrijk om te vragen hoe het sollicitatiegesprek er verder uitziet. Met deze informatie weet je wat een goed moment is om contact op te nemen. Als gezegd werd dat binnen 2 weken een besluit genomen zou worden, en je hebt nog niets gehoord, dan heb je een goede reden om contact op te nemen.

"Een e-mail of telefoontje na de verwachte deadline toont dat je betrokken bent en enthousiast over de functie", verklaart Jose Bokhorst, managing director  Nederland.

"Denk eraan hen te bedanken voor hun tijd en zeg dat je het graag hoort als ze extra informatie nodig hebben om een beslissing te nemen.”

3. Stuur een connectieverzoek op LinkedIn

Iedere professionele interactie is een mogelijkheid om te netwerken en sollicitatiegesprekken vormen hier geen uitzondering op.

Maak er tijdens sollicitatiegesprekken de gewoonte van om te zoeken naar een goede reden om je gesprekspartner toe te voegen op LinkedIn, door bijvoorbeeld een interessant artikel dat je gelezen hebt te noemen en later met hem of haar te delen. Ten eerste laat je zien dat je het belang van netwerken inziet, ten tweede heb je een nieuw contact in je netwerk, ook als je uiteindelijk niet aangenomen wordt.

"Het is beter om eerst toestemming te vragen voor je een LinkedIn verzoek stuurt naar een HR manager" voegt Bokhorst toe. "Hoewel de meeste managers geen probleem hebben met een LinkedIn verzoek, is het toch beter om te tonen dat je een voorzichtige houding aanneemt wat betreft online netwerken.

4. Volg regelmatig op wanneer het sollicitatieproces lang duurt 

In sommige gevallen zullen organisaties het sollicitatieproces 'on hold' zetten, bijvoorbeeld om budgettaire redenen of een interne reorganisatie. In zulke gevallen kan het verleidelijk zijn om gewoon af te haken, maar wanneer het om een functie gaat die je écht wil, dan is dit geen goede optie. Hoewel herhaaldelijk contact belangrijk kan zijn, is het ook hier goed om de balans in de gaten te houden.

"Denk terug aan het sollicitatiegesprek - heb je carrièreadvies gekregen of hebben jullie het over bepaalde onderwerpen gehad waarin je gesprekspartner interesse had?" zegt Bokhorst. "Zoek naar relevante artikelen die je online met hen kan delen. Door deze manier van communicatie ongeveer één keer per maand open te houden, verhoog je je kansen om op de hoogte gehouden te worden wanneer er zich nieuwe mogelijkheden voordoen in de organisatie". 

Heb je alle interviewrondes succesvol doorlopen? Lees dan zeker ook onze tips voor de salarisonderhandeling.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»