Zes tips voor een sollicitatiegesprek via Skype

image-alt-text

Sollicitatiegesprekken via Skype of videoconferencing komen steeds vaker voor. Deze gesprekken vergen een iets andere voorbereiding dan een gewoon sollicitatiegesprek.

"Organisaties opereren steeds meer internationaal, waardoor het zoeken naar talent de nationale grenzen overschreidt. Kandidaten die om kunnen gaan met social media en applicaties zoals Skype zijn daardoor in het voordeel", zegt Jose Bokhorst, Director van Walters People Nederland.

Wij geven je zes tips waardoor jij goed voor de dag komt in een sollicitatiegesprek via Skype.

1. Dress for success

Kleed je op dezelfde manier als voor een 'gewoon' sollicitatiegesprek. Daarmee voorkom je gênante situaties als je halverwege het gesprek moet opstaan. Donkere kleuren doen het altijd goed. Spierwit en drukke prints kun je beter vermijden. Hoogglans lippenstift en opzichtige sieraden kunnen ook afleiden op beeld.

2. Let op je houding 

Kijk recht in de camera en niet naar je eigen gezicht op het scherm. Zo lijkt het alsof je je gesprekspartner recht aankijkt en kom je geïnteresseerd over. Je kunt het beste zorgen dat je beide bovenarmen in beeld komen en dat er wat ruimte te zien is boven je hoofd. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, maar als je iets voorover buigt naar de camera is er meer oogcontact mogelijk en is je gezichtsuitdrukking beter te zien.

3. Zorg voor een goede setting van het gesprek

Bokhorst: “Een professionele setting is heel belangrijk om je verhaal goed uit de verf te laten komen. Wij laten sollicitatiegesprekken, ook via Skype, veelal plaatsvinden op ons kantoor.”

Zorg voor een gespreksruimte zonder afleiding, met een effen of neutrale achtergrond en liefst een zakelijke uitstraling.

Laat de mensen om je heen weten dat je een sollicitatiegesprek hebt, zodat je niet wordt gestoord. Controleer voorafgaand aan het gesprek de lichtinval om te voorkomen dat er schaduw op je gezicht valt en zorg ervoor dat de kleuren goed uitkomen op het scherm.

4. Ben voorzichtig met aantekeningen  

Aantekeningen kunnen erg handig zijn bij een Skype-gesprek, maar zorg ervoor dat je daar op een subtiele manier mee omgaat. Als je gaat voorlezen van je aantekeningen dan wordt het gesprek onnatuurlijk en lijkt het alsof je niet goed voorbereid bent. Houd wel een geprinte versie van je cv bij de hand en houd je email open staan. Zo kun je snel documenten uitwisselen met je gesprekspartner.

5. Hou rekening met technische problemen 

Vraag degene met wie je het gesprek hebt om de vraag te herhalen als de verbinding slecht is. Meld het als het probleem aanhoudt en maak opnieuw verbinding zodat je geen belangrijke informatie mist of afgeleid raakt. Door af en toe instemmend 'ja' te zeggen, laat je je gesprekspartner weten dat je hem of haar goed verstaat. Een koptelefoon is betrouwbaarder dan speakers en geeft minder ruis. Test je apparatuur ruim vantevoren en ook vlak voor je sollicitatiegesprek begint. Check ook je gebruikersnaam; maakt deze een professionele indruk?

6. Rond het gesprek goed af

Net zoals met een 'gewoon' sollicitatiegesprek moet je aan het eind van het gesprek de belangrijkste punten samenvatten en je gesprekspartner bedanken voor zijn of haar tijd. Bevestig ook eventuele vervolgstappen zodat je weet wanneer je bericht kunt verwachten.

 

Bekijk ook ons artikel over de meestgestelde sollicitatievragen, en hoe deze te beantwoorden. 

Meld je aan voor vacature alerts

Read more »