Voor de meesten onder ons is Skype een leuk communicatiemiddel, dat we gebruiken om in contact te blijven met familie en vrienden. Als je echter een sollicitatiegesprek via Skype voert, moet je net zo professioneel overkomen als tijdens een persoonlijk sollicitatiegesprek. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je van top tot teen zakelijk te kleden. Het is zonde als je netjes een stropdas omdoet, maar tijdens het gesprek moet opstaan en je spijkerbroek in beeld komt.

Je belplek voorbereiden

Zou je het prettig vinden om een sollicitatiegesprek te voeren in een lawaaierige en slecht verlichte ruimte? Waarschijnlijk niet! Voorkom dit dan ook wanneer je solliciatiegesprek via Skype plaatsvindt. De hiring manager zal zich veel beter op jou kunnen concentreren als hij je goed kan zien en horen, zonder allerlei storende elementen. Hierbij wat handige tips om de ruimte vanwaar je belt voor te bereiden:

Opruimen

Zorg ervoor dat de achtergrond schoonen opgeruimd is. De hiring manager zal alles om je heen afspeuren om er iets over jouw persoonlijkheid uit op te kunnen maken. Hij wil dus absoluut niet jouw was op de achtergrond zien hangen.

Verlichting

Je laat niet het beste van jezelf zien als je gezicht in de schaduw valt. Kies voor een lichte kamer of zet een lamp bij je computer, zodat je gezicht goed verlicht is.

Stilte

Zet je telefoon uit en doe ramen en deuren dicht om achtergrond geluiden te vermijden. Denk er ook aan om je huisgenoten te waarschuwen, zodat ze je niet storen. Zorg ervoor dat er tijdens het gesprek niemand achter je langsloopt, dit voorkomt afleiding.

Techniek

Een sollicitatiegesprek via Skype vraagtwat voorbereiding. Controleer van tevoren of alles goed werkt, dan hoef je je daar op de dag van het gesprek niet druk over te maken.

Jouw Skype-adres doorgeven

Geef zo snel mogelijk je Skype-adres door. Zorg voor een professionele Skype-naam. Voeg je gesprekspartner toe als contactpersoon zodra je zijn gegevens krijgt. Mocht er iets niet kloppen dan heb je zo nog genoeg tijd om de correcte gegevens per email op te vragen.

Een stabiele ondergrond

Zet je tablet of telefoon op een stabiel oppervlak, zodat je net zo comfortable zit als tijdens een face-to-face gesprek. Houd het apparaat niet in je hand vast en zorg ervoor dat je gezicht in het midden van het scherm te zien is.

Is het WiFi-signaal sterk genoeg?

Vergeet niet vooraf je verbinding te checken, deze moet sterk genoeg zijn voor een videogesprek via Skype. Bel een vriend(in) om de verbinding te testen, zodra je de datum van het gesprek weet.

Praat langzaam

In een videogesprek heeft je gesprekspartner wat meer tijd nodig om je antwoorden in zich op te nemen. Praat daarom langzamer dan normaal. Omdat lichaamstaal moeilijker waar te nemen is, is het handig aan het eind van je zin te vragen of je de vraag goed begrepen hebt en of men nog meer wil weten.

 

Bekijk ook ons artikel over de meestgestelde sollicitatievragen, en hoe deze te beantwoorden. 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»