Een telefonisch solliciatiegesprek kan lijken op slechts een kleine stap richting je nieuwe baan, maar het is belangrijk deze horde goed te nemen om door te stromen naar de volgende ronde. We adviseren je om dit gesprek net zo serieus te nemen als een sollicitatiegesprek op kantoor. 

"Vaak is het eerste telefonische gesprek met iemand van de afdeling HR, en deze afdeling kan veel invloed uitoefenen op wie uiteindelijk aangenomen wordt. Een goede connectie met hen is dus uiterst belangrijk”, zegt Jose Bokhorst, managing director bij Walters People. “Als je dit onderschat loop je het risico jezelf al uit te schakelen voor je goed en wel begonnen bent, en dat is natuurlijk zonde”.

Dit zijn vijf dingen om aan te denken tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek.

Totale focus

Als je op dit moment nog een baan hebt, kan het lastig zijn om telefonische sollicitatiegesprekken in te passen. Zorg ervoor dat je in een omgeving zit waar je niet afgeleid kan worden. Niks is zo storend als buiten kantoor staan, bang dat één van je collega’s je kan horen, of rumoer op de achtergrond in een koffiebar. Als je het gesprek toch in een openbare ruimte moet voeren dan helpt het om met je rug naar het raam te zitten, en aantekeningen te maken tijdens het gesprek. Als je het sollicitatiegesprek via Skype voert, zorg dan dat je in een rustige omgeving zit met een geschikte achtergrond. 

Zelfvertrouwen

Je gesprekspartner zal jouw communicatievaardigheden beoordelen op basis van wat je laat zien in het sollicitatiegesprek. Laat merken dat je gemotiveerd en competent bent. HR managers en Hiring Managers nemen graag mensen aan waar ze een persoonlijke klik mee hebben, en waarmee ze denken dat het prettig samenwerken is. Laat zien dat je enthousiast bent en van aanpakken weet. Leg de nadruk op positieve dingen, zoals successen en kansen die je bij vorige werkgevers gehad hebt, en vermijd dingen te zeggen die negatief over kunnen komen. Draag je favoriete outfit, zelfs tijdens een telefonisch gesprek zul je je daardoor extra zelfverzekerd voelen. Het gesprek staand voeren kan je meer energie geven, waardoor je sterker overkomt. Als je glimlacht tijdens het praten dan zal je gesprekspartner dit onbewust merken. 

Betrokkenheid en interesse

Stel specifieke vragen en laat merken dat je graag meer wil leren over de organisatie en de functie. Omlijst je vragen met de informatie die je al wel hebt over de organisatie, zodat je gesprekspartner ziet dat je je goed voorbereid hebt. Zelfs al voelt het een beetje geforceerd, laat aan het eind van het gesprek merken dat je graag door wil gaan naar de volgende sollicitatieronde. Volg het gesprek op met een korte bedankmail en laat nogmaals merken dat je hoopt op een volgend gesprek.

Een duidelijk verhaal

Houd altijd je cv bij de hand tijdens het gesprek. Als het je gevraagd wordt moet je direct een korte samenvatting van je carrière kunnen geven, met alle organisaties en de tijd dat je er gewerkt hebt. Bedenk vooraf een aantal voorbeelden van projecten waar je aan gewerkt hebt, processen die je hebt opgezet of problemen die je hebt opgelost. Het voordeel van een telefonisch gesprek is dat niemand ziet welke papieren je allemaal om je heen verzameld hebt. Schrijf wat kernwoorden op zodat je direct op een voorbeeld kunt komen dat aansluit op de vraag en geen dingen vergeet. Het is de moeite waard om dit van te voren te oefenen, omdat dit tijdens elk sollicitatiegesprek van pas zal komen. 

Doorzettingsvermogen

Solliciteren kan frustrerend zijn en soms zie je het misschien even niet meer zitten. Als je het een paar keer niet geworden bent is de kunst om dat snel van je af te zetten en vol motivatie een volgende sollicitatie in te gaan. Wat kan helpen is om voor het gesprek naar je favoriete liedje te luisteren, een Ted Talk te bekijken of die vriendin waar je altijd energie van krijgt te bellen. En onthoud altijd dat een afwijzing niet persoonlijk is, het betekent gewoon dat een andere kandidaat net iets beter aansloot op de functie of de bedrijfscultuur. Focus je op jezelf. Zorg dat je na elk gesprek tegen jezelf kunt zeggen dat je een goed beeld van jouw vaardigheden en persoonlijkheid gegeven hebt, en gebruik feedback om het in een volgend gesprek nog beter te doen!

Meer informatie

Bekijk ook onze sollicitatiegids met meer handige tips voor een succesvol sollicitatiegesprek. Moet je nog een baan vinden om op te solliciteren? Bekijk dan eerst onze vacatures

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»