Goed nieuws! Je hebt een aanbieding gekregen voor een nieuwe baan. Nu moeten jij en je nieuwe werkgever het alleen nog eens worden over het salaris dat je gaat verdienen. Met een goede voorbereiding haal jij meer uit je salarisonderhandeling. Je wil daarom uitzoeken hoe de sector en de organisatie zelf ervoor staan, en wat andere mensen binnen jouw nieuwe functie verdienen. Er zijn 4 vragen waarop je het antwoord moet weten voordat je het salarisgesprek ingaat.

1. Hoe staat het bedrijf ervoor?

Het is belangrijk dat je weet welke resultaten het bedrijf het afgelopen jaar heeft behaald. Hebben ze een recordwinst geboekt of hebben ze hun financiële doelstellingen niet behaald? Zijn er in de afgelopen 12 maanden werknemers ontslagen? Op basis van deze factoren kun je inschatten of de organisatie een salaris gaat bieden dat hoger of lager dan marktconform is.

2. Wat verdienen werknemers in een vergelijkbare functie?

Probeer er achter te komen welk salaris werknemers verdienen die een vergelijkbare functie uitoefenen. Gebruik voorbeelden van vergelijkbare functies, zowel binnen als buiten het bedrijf in je argumentatie tijdens de salarisonderhandeling. 

Jose Bokhorst, managing director Nederland: “Als je salarissen gaat vergelijken dan is het belangrijk om niet alleen naar de functie kijken, maar ook naar de sector waarin je gaat werken. Er kan een aanzienlijke verschil bestaan in salarissen tussen verschillende sectoren.“

Een handige benchmark voor het vergelijken van salarissen is de Walters People Salary Survey.

3. Hoe zijn de marktomstandigheden?

Is er in de bedrijfstak waarin je werkt een tekort aan kandidaten die dezelfde vaardigheden hebben als jij? Zijn de salarissen binnen de bedrijfstak gestegen of juist gedaald? Zijn er veel functies beschikbaar die aansluiten op jouw vaardigheden? Als je deze vragen kunt beantwoorden dan heb je een goed beeld van welk salaris je reëel kunt vragen.

4. Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden voor deze functie?

Wat je onder de streep overhoudt hangt niet alleen af van de hoogte van je salaris. Misschien krijg je bij je nieuwe baan hogere reiskosten of gelden er arbeidsvoorwaarden die voor jou niet zo gunstig zijn.

Als een bonus onderdeel uitmaakt van je salarispakket, dan kun je vragen om voorbeelden van targets die je moet halen om deze bonus te krijgen.

Natuurlijk kan het ook andersom zijn; je salaris is lager dan je in gedachten had, maar er zijn anderen voordelen, bijvoorbeeld een leaseauto, gratis zorgverzekering of lidmaatschap van een sportschool.

Het is belangrijk om voordat je het gesprek ingaat te bedenken wat het minimale salaris is waarmee je akkoord zou gaan, dit om je eigen grenzen te bewaken. Ook stel je voor jezelf vast wat je gewenste salaris is, zodat je gericht kunt onderhandelen. 

Wil je weten of jouw salaris aansluit bij je functie of heb je advies nodig over het onderhandelen van je salaris? Neem dan contact op met één van onze consultants om jouw persoonlijke situatie te bespreken. 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»