Zo beantwoord je de zes meestgestelde sollicitatievragen

image-alt-text

Hoewel elk sollicitatiegesprek anders is, zijn er een aantal vragen die vrijwel altijd worden gesteld. Als je van tevoren nadenkt over je antwoord op deze vragen dan heb je alvast een voorsprong op andere kandidaten.

Wij geven je een overzicht van de meestgestelde vragen in een sollicitatiegesprek, en tips zodat jij straks een goede indruk maakt als je deze vragen moet beantwoorden.1. Vertel eens iets over jezelf

Dit is vaak de eerste vraag die gesteld wordt in een sollicitatiegesprek. Misschien is het ook wel de meest belangrijke vraag, omdat je eerste indruk gemaakt wordt met het antwoord op deze vraag. Begin je antwoord met een kort overzicht van je kwalificaties en de functies die je tot nu toe hebt vervuld. Je kunt daarbij de structuur van je cv aanhouden. Geef voorbeelden van je prestaties en de vaardigheden die je hebt opgedaan. Bedenk van tevoren goed welke dingen je wil noemen en hoe je ze gaat vertellen.

 

2. Wat zijn je doelen? Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Benoem in je antwoord je doelen voor zowel de korte als de lange termijn. Vertel wat voor baan je uiteindelijk zou willen hebben, en welke stappen je moet nemen om daar te komen. Leg altijd een link tussen je lange termijn doelen en de functie waarop je solliciteert. Leg uit hoe je in je vorige baan je vaardigheden hebt kunnen ontwikkelen en hoe het je verder heeft gebracht in je carrière. Laat zien dat je ambitie hebt en vastbesloten bent om alles te geven binnen elke functie die je dichter bij je doel brengt. Wees realistisch in je ambities, en vertel degene met wie je het sollicitatiegesprek hebt nooit dat je zijn of haar functie wil hebben!

 

3. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Als sterke punten noem je drie eigenschappen die er voor zorgen dat je succesvol zult zijn in de functie. Geef daarbij voorbeelden van hoe jij deze sterke punten in een werksituatie hebt toegepast. Het kan gaan om concrete vaardigheden, zoals systeemkennis, of meer abstracte vaardigheden, bijvoorbeeld goed leidinggeven.

Bij het benoemen van je zwakke punten is het slim om een situatie beschrijven waarin je actie hebt ondernomen om een minder sterk punt aan te pakken. Als je IT-kennis bijvoorbeeld niet op het vereiste peil is, noem dit dan als een verbeterpunt, maar vertel er meteen bij dat je cursussen hebt gevolgd of er buiten werkuren tijd aan hebt besteed om deze vaardigheden te verbeteren.

 

4. Waarom wil je hier werken?

Als je je grondig hebt voorbereid zul je een goed inzicht hebben in de producten of diensten van het bedrijf, hun toekomstplannen en de bedrijfscultuur. Gebruik die informatie om te beschrijven hoe jouw doelen en ambities hierop aansluiten.

"Zorg dat je bekend bent met de laatste nieuwsberichten over de organisatie."

 "Bedenk hoe jouw doelen en ambities overeenkomen met de bedrijfscultuur en gebruik deze informatie om een antwoord te formuleren op de vraag waarom je juist voor deze organisatie wil werken”, adviseert Jose Bokhorst, Director van Walters People Nederland.

 

5. Waarom moeten we jou in dienst nemen?

Leg uit waarom je een aanwinst zou zijn voor de organisatie, waarin jij je onderscheidt van andere kandidaten. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van vaardigheden, ervaring, of persoonlijkheid. Bijvoorbeeld: 'Ik beschik over een unieke combinatie van technische vaardigheden en het vermogen om langdurige klantenrelaties op te bouwen', gevolgd door een specifiek voorbeeld van iets wat je bereikt hebt in je vorige baan.

"De functieomschrijving moet je eerste hulpmiddel zijn bij het bepalen waar de interviewer naar op zoek is,” voegt Bokhorst toe. “Benoem de specifieke functie eisen die genoemd worden in de functieomschrijving en geef voorbeelden die aantonen dat je over deze vaardigheden beschikt.”

 

6. Welk salaris heb je voor ogen?

Hoewel je het noemen van een salaris beter kunt vermijden tot ernaar gevraagd wordt, is het belangrijk om te weten wat je marktwaarde is. De Walters People Salary Checker App is daarvoor een handig hulpmiddel.

Bokhorst: “Een probleem ontstaat vaak wanneer sollicitanten een bedrag noemen dat te hoog is, of juist lager dan wat de organisatie wil betalen. Als een salarisindicatie wordt gegeven in de advertentie, dan kun je aangeven dat je een bedrag in die richting in gedachten had, en dat dit één van de redenen is dat je geschikt denkt te zijn voor deze functie.”

 

Bekijk ook onze sollicitatiegids met meer handige tips voor een succesvol sollicitatiegesprek. 

 

Carrière advies  

Read more »

Refer a friend 

Read more »

Salary Survey 

Read more »

Walters People Academy 

Read more »

WERKEN BIJ WALTERS PEOPLE 

Read more »