Het is belangrijk om te weten wat je moet doen en zeggen tijdens een sollicitatiegesprek, maar zeker zo belangrijk om te weten wat je juist niet moet zeggen. De verkeerde dingen kunnen er zomaar voor zorgen dat je niet wordt aangenomen voor de functie, ook al heb je wel de juiste kwalificaties. Met deze tips voorkom jij fouten tijdens je sollicitatiegesprek. 

1. Ongeïnteresseerd overkomen 

Misschien ben jij ook weleens naar een sollicitatiegesprek gegaan terwijl je eigenlijk niet echt enthousiast was over de baan. Toch is het belangrijk om van het begin af aan enthousiasme uit te stralen. Als je er tijdens het gesprek achter komt dat de baan toch wel interessant is, heb je dan in ieder geval een goede indruk gemaakt. De hiring manager heeft je gebrek aan interesse dan waarschijnlijk al opgemerkt en daarna wordt het moeilijk om de boel recht te trekken. Zet je twijfels aan de kant en doe je best om de baan te krijgen, je kunt altijd nog van de baan afzien als ze jou graag willen hebben. Stel je altijd open en enthousiast op. Al heb je nog zoveel ervaring, hiring managers zijn niet geïnteresseerd in iemand die niet gemotiveerd is.

2. Negativiteit

Je vorige of huidige werkgever in een negatief daglicht zetten is een andere valkuil. Je bent misschien niet tevreden met je huidige baan, maar wees niet te expliciet als dit de reden is dat je weg wil. Soms verloopt een sollicitatiegesprek perfect, tot een sollicitant zijn huidige werkgever de grond in boort. Het is niet professioneel en er zitten altijd twee kanten aan een verhaal. Vermijd ook te vage antwoorden op de vraag waarom je van baan wil veranderen. Antwoorden als “ik ben erop uitgekeken” of “ik ontwikkel me niet”, terwijl je er net een jaar werkt, kunnen de alarmbellen bij de hiring manager doen rinkelen. Het is goed om eerlijk te zijn, maar probeer jezelf niet in een kwaad daglicht te stellen. Zeg bijvoorbeeld liever: “ik wil graag in een innovatieve organisatie werken, en mijn huidige werkgever is erg traditioneel.”

3. Gebrek aan persoonlijke hygiëne

Een goede persoonlijke hygiëne mag natuurlijk niet overgeslagen worden. Als je vlak voor het gesprek een kop koffie hebt gedronken, doet een pepermuntje wonderen tegen een slechte adem. Spuit aan de andere kant ook niet teveel parfum of aftershave op. Als je bang bent om niet lekker te ruiken, doe je vaak te veel op. De hiring manager kan dit storend vinden.

4. Te veel praten

Als je urenlang het gesprek hebt voorbereid, kun je niet wachten om al jouw fantastisch uitgedachte antwoorden te laten horen. Maar val niet in de klassieke valkuil van niet goed naar de vraag luisteren. Soms zijn sollicitanten zo bezig met wat ze voorbereid hebben, dat ze een antwoord geven dat niet aansluit op de vraag. Je kunt alles wat je tijdens het sollicitatiegesprek wil zeggen voorbereiden, maar dreun het niet teveel op; zorg dat het natuurlijk blijft. Het is ook belangrijk dat de hiring manager het gesprek leidt en de toon bepaalt. Hiring managers vinden het over het algemeen vervelend als een sollicitant stappen overslaat en zelf tussendoor vragen begint te stellen. Iets anders om te vermijden: de hiring manager onderbreken of tegelijkertijd praten. Wees geduldig en wacht tot jij weer het woord krijgt. 

5. Niet goed voorbereiden

Ook al voer je meerdere sollicitatiegesprekken, je moet je iedere keer weer goed voorbereiden. Voor hiring managers is het onaanvaardbaar als een sollicitant het bedrijf en de functieomschrijving niet goed kent. Opdreunen wat je op de ‘over ons’ pagina op de website hebt gelezen is echt niet goed genoeg. Hiring managers zien graag professionals die iets verder gegraven hebben en interesse tonen in de nieuwste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De beste sollicitanten zijn in staat een link tussen het bedrijf en de ontwikkelingen binnen hun werkveld te leggen, en kunnen daarnaast uitleggen waarom ze dit bedrijf zo interessant vinden. Maar: om dit op een overtuigende manier te kunnen doen is een goede voorbereiding nodig. 

Niet goed op de hoogte zijn van de functie-eisen is een andere misser. Hiring managers besteden heel veel tijd en energie aan het schrijven van een functieomschrijving. Verdiep je dus in de skills die worden gevraagd en wees je bewust van je sterke kanten en de punten waarop je je nog kunt verbeteren. 

6. Geen vragen stellen

Als je aan het einde van het gesprek geen vragen meer hebt, kom je niet goed over. Hiring managers denken dan dat je niet geïnteresseerd bent en geen initiatief neemt. Stel originele vragen, zodat je opvalt tussen je concurrenten. 

Meer informatie

Wil je je nog beter kunnen voorbereiden op je sollicitatiegesprek? Lees dan onze sollicitatiegids. Of bekijk onze vacatures.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»