Het is heel belangrijk om de inhoudelijke kant van het sollicitatiegesprek goed voor te bereiden, maar de zaken om het gesprek heen moet je ook op orde hebben. Bedenk van tevoren wat je aandoet, stippel de route uit en vergeet niet een kopie van je cv mee te nemen. 

Wat doe ik aan naar mijn sollicitatiegesprek? 

Hoewel de kledingvoorschriften in veel organisaties vrij soepel zijn, blijft het belangrijk om uit te zoeken wat de dresscode is –  bijvoorbeeld via foto’s op de website of social media. Als je bij een informele startup solliciteert waar iedereen rondloopt in t-shirt, is het niet handig om in pak te verschijnen. Je recruitment consultant kan je advies geven over de dresscode, maar je kunt de vraag ook direct aan de hiring manager stellen als het eerste gesprek telefonisch is. Het is namelijk helemaal niet gek dat je niet weet wat de dresscode is, en juist goed om te laten zien dat je hierover nadenkt. Is het niet gelukt om de dresscode te checken twijfel je nog over formeel of informeel? Kies dan voor een formelekledingstijl; het is altijd beter omoverdressed dan underdressed te zijn.

"Ook al is het belangrijk om een professionele outfit te dragen, zorg ervoor dat je niet een soort kloon van alle andere sollicitanten bent. Je persoonlijkheid mag zeker naar voren komen in je kledingkeuze, maar maak het niet te bont. Je wil immers vooral dat een werkgever onder de indruk is van jouw ervaring en vaardigheden, en niet van wat je aanhebt." 

De route uitstippelen

Plan je route een dag van tevoren en ga wat eerder van huis om niet te laat te komen. Je weet maar nooit of je onderweg vertraging oploopt. Het is beter om wat eerder te zijn, zodat je in een café nog even je aantekeningen kunt doornemen, dan om te laat binnen te komen wandelen. Ook al ben je te vroeg, meld je pas 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de receptie. Zo voelt je gesprekspartner zich niet opgejaagd. Gaat er toch iets mis waardoor je te laat komt? Neem dan direct contact op, zodat je gesprekspartner weet waar hij aan toe is.

Dingen die je mee moet nemen 

Het is altijd handig om een paar kopietjes van je cv bij je te hebben, mochten er onverwachte gesprekspartners aanschuiven. Als je in zo’n geval direct een extra cv kunt uitdelen, scoor je zeker pluspunten. Noteer het adres van de organisatie, het tijdstip van de afspraak en de naam en functie van je gesprekspartner in een notitieboekje, voor het geval dat je telefoon ineens uitvalt. Dit notitieboekje kun je ook weer gebruiken tijdens het sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld door de vragen die je wilt stellen erin op te schrijven.

Meer informatie

Bereid je optimaal voor op je sollicitatiegesprek door onze sollicitatiegids te lezen. Of bekijk onze vacatures. Heb je vragen? Neem dan contact op met een van onze recruitment consultants via 020 7969 040 of netherlands@walterspeople.nl.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»