Misschien zie je een beetje op tegen je beoordelingsgesprek. Je krijgt vast dingen te horen die je beter kunt doen. Maar zo´n gesprek heeft vooral veel positieve kanten. Het biedt je de mogelijkheid om te benadrukken hoe jij van waarde bent voor je werkgever en te bespreken wat je doelen en ambities zijn. Je kunt met je manager overleggen hoe jij stappen kunt maken binnen de organisatie en zo je carrière plannen. Met onze tips haal je het meeste uit je beoordelingsgesprek.

Bereid je goed voor

Het is belangrijk dat je goed voorbereid het beoordelingsgesprek ingaat. Zorg dat je concrete voorbeelden kunt geven van wat jij het afgelopen jaar bereikt hebt en welke vaardigheden je verbeterd hebt sinds je vorige beoordelingsgesprek. Schrik niet als je manager voorbeelden geeft van dingen die beter kunnen. Als er geen voorbeelden zijn van dingen zijn die beter kunnen dan betekent dit meestal dat je onder je niveau werkt, dus zie het als een kans om nieuwe dingen te leren en je te ontwikkelen.

Weet wat je wil bereiken

Denk erover na wat jij uit het gesprek wil halen dat je carrière of de relatie met je werkgever ten goede zal komen. Wat zijn je doelen voor de komende vijf jaar en hoe kan je werkgever je helpen om deze te bereiken? Bekijk de mogelijkheden voor trainingen of cursussen die je vaardigheden verbeteren of verbreden.

Als je ideeën hebt over het verdiepen of uitbreiden van je functie, dan is je beoordelingsgesprek het juiste moment om deze op tafel te leggen. Misschien zijn er nieuwe projecten waarvoor jij de verantwoordelijkheid op je kunt nemen, processen die je kunt verbeteren of leidinggevende taken die je kunt overnemen van je manager. Het beoordelingsgesprek is een uitgelezen kans om je manager te laten zien dat je gemotiveerd en initiatiefrijk bent, en klaar voor meer verantwoordelijkheid.

Baseer je op feiten

Houd in gedachten dat een beoordelingsgesprek een zakelijk gesprek is. Blijf daarom altijd professioneel in je manier van communiceren, hoe het gesprek ook loopt. Noem alleen feitelijke argumenten bij het bespreken van een salarisverhoging of promotie. Welke eisen worden gesteld om deze te krijgen, en op welke manier voldoe jij aan deze eisen?

Er horen geen verrassingen te zijn tijdens een beoordelingsgesprek. Niet voor jou en niet voor je manager. Krop frustraties niet op tot het moment dat je een beoordelingsgesprek hebt maar ga gedurende het jaar het gesprek met je manager aan als er problemen zijn. Je beoordelingsgesprek moet een samenvatting en evaluatie zijn van zaken die het afgelopen jaar gebeurd en besproken zijn.

Het beoordelingsgesprek hoort een positieve ervaring te zijn voor zowel jou als je manager. Het geeft jullie de gelegenheid om rustig en open te bespreken hoe je ervoor staat en wat je mogelijkheden voor de toekomst zijn. Je kunt met nieuwe energie aan de slag met concrete doelen en voelt je gewaardeerd voor je prestaties van het afgelopen jaar. 

 

Wil je graag meer advies over je beoordelingsgesprek? Neem dan contact op met één van onze consultants.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»