‘Waar zie jij jezelf over vijf jaar?’ Het is een vraag die gesteld wordt in bijna ieder sollicitatiegesprek. Maar wat wil een potentiële nieuwe werkgever eigenlijk precies te weten komen met deze vraag? En hoe bereid je je hier als sollicitant op voor? Recruitment specialist Walters People legt het uit.

Populaire vraag

De welbekende ‘vijf jaar vraag’ komt in bijna ieder sollicitatiegesprek aan de orde. En recruiters vragen dit niet voor niets. Ze willen er met deze vraag achter komen wat je verwachtingen zijn van de functie waarop je solliciteert. Door zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vraag, maak je duidelijk wat jouw interpretatie is van de functie, wat je ambities zijn en of je klaar bent voor de volgende stap in je carrière. Het lijkt een onbenullige vraag, maar het geeft een potentiële nieuwe werkgever een goed beeld van hoelang jij verwacht in de desbetreffende functie te blijven werken. Ook dit is belangrijk om te bepalen of jij een goede match bent met de baan.

Denk na over je toekomst

De verleiding is misschien groot om de vraag te bagatelliseren en te antwoorden met ‘op de stoel van de CEO’ of ‘met vervroegd pensioen’. Probeer de vraag echter serieus te beantwoorden: dit is jouw kans om je van je ambitieuze kant te laten zien. 

Weet je nog niet heel goed welke kant je op wil met je carrière? Neem dan vooraf de tijd om te reflecteren. Waar ben je goed in? Wat zijn je talenten? Hoe ambitieus ben je? Waar liggen je interesses? De antwoorden op deze vragen helpen je een richting te kiezen. Andere vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Waar sta ik voor als persoon? Waarom heb ik eigenlijk gekozen voor mijn studie of opleiding? Welke werkervaring, bijbaan of stage sloot goed aan bij mijn ambities, en waarom? Wat zijn mijn sterke punten? En op welke gebieden kan ik mijzelf verbeteren?

Pas als je op deze vragen een duidelijk antwoord hebt geformuleerd kun je kritisch gaan kijken naar passende carrièrestappen. Wil je jouw kennis verdiepen of juist verbreden? Ben je bereid om in te leveren op zaken als salaris of reistijd voor de ideale baan? Welke waarden wil je terugvinden bij je werkgever? En als je jouw droomfunctie kon samenstellen: wat zou je dan precies doen? En welke taken juist niet? 

Deze vragen helpen je vast te stellen waar je op dit moment staat, en waar je over een paar jaar hoopt te zijn. Het kan zijn dat je erachter komt dat je grootse, meeslepende ambities hebt. Of misschien ben jij wel heel tevreden met kleine, bescheiden stappen in de goede richting. 

Sluiten jouw plannen aan bij de vacature?

Nu je weet waar je heen wilt met je carrière is het tijd om je af te vragen of de vacature waarop je solliciteert aansluit bij jouw ambities. Sluiten de functieomschrijving, de organisatie en de carrièremogelijkheden aan bij jouw plannen? Biedt de organisatie jou de opleiding en training die je nodig hebt? En is er voldoende ruimte voor loopbaanontwikkeling?

Het ideale antwoord

Heb je voor jezelf bepaald dat de functie goed aansluit op jouw ambities? Dan is het vervolgens belangrijk dit duidelijk te maken tijdens het sollicitatiegesprek. Als de vraag ‘Waar zie jij jezelf over vijf jaar?’ aan bod komt, kun je deze beantwoorden door eerst de aspecten van de vacature te benoemen die je het meest aanspreken. Vertel wat jij denkt dat de organisatie jou te bieden heeft, en koppel de taken en verantwoordelijkheden van de functie aan jouw eigen ambities. Zo laat je zien dat je doelbewust bent en dat de functie jou verder kan brengen. 

Meer lezen

Lees hier meer over het beantwoorden van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Nog niet zo ver? Bekijk dan direct onze vacatures.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»