Je hebt gesolliciteerd en wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spannend! Maar hoe zorg je er straks voor dat je vol zelfvertrouwen het gesprek aangaat? Recruitmentorganisatie Walters People zet vijf tips op een rij.

Tip 1: Bereid je voor

Het lijkt een no-brainer, maar het komt vaak genoeg voor dat sollicitanten amper voorbereid naar een sollicitatiegesprek gaan. Neem de tijd om je in te lezen over het bedrijf en de functie waar je op solliciteert, kijk op de website van de organisatie en scroll door hun social media. Verder kun je antwoorden voorbereiden op standaard sollicitatievragen en eventueel samen met iemand oefenen hoe je reageert op onverwachte vragen. 

Zorg er ook voor dat je weet wie je gesprekspartner is. Is het een recruiter of de manager die op zoek is naar een nieuwe medewerker voor zijn team? Via LinkedIn kun je al heel veel over ze te weten komen.

Tip 2: Wees je bewust van je zwakke punten  

‘Noem eens drie dingen waar je niet goed in bent’, het is een vraag die tijdens sollicitatiegesprekken vaak genoeg wordt gesteld. Geen paniek: iedereen heeft wel een paar zwakke punten. De kunst is om hier eerlijk over te zijn, maar ook te vertellen hoe je deze vaardigheden probeert te verbeten. Leg bijvoorbeeld uit hoe je in het verleden aan je zwakke punten hebt gewerkt en benoem de resultaten, of vertel juist hoe je van plan bent om hier in de toekomst aan te werken. Door dit van tevoren goed te oefenen, hoef je je over deze vraag minder zorgen te maken en kom je in het gesprek zelfverzekerd over.

Tip 3: Luister en stel vragen 

Wanneer je gesprekspartner aan het woord is, luister dan aandachtig. Knik regelmatig en stel goede, ‘open’ vragen op het gepaste moment. Herhaal af en toe ook kort wat je gesprekspartner net vertelde: zo laat je zien dat je goed hebt opgelet. Stel zelf ook vragen. Hoe beter de vragen die je stelt, hoe sterker je overkomt in het gesprek. Zorg dat je voorafgaand aan het gesprek een aantal vragen opschrijft, want als je helemaal geen vragen hebt lijkt het alsof je je niet goed hebt voorbereid.  

Tip 4: Let op je kleding en houding 

Trek voor het sollicitatiegesprek gepaste kleding aan. Wat dat is, hangt een beetje af van het bedrijf, maar een nette outfit waarin jij je goed voelt helpt sowieso met je zelfvertrouwen. Naast kleding speelt ook je lichaamshouding een belangrijke rol. Laat je schouders niet hangen, maar ga ook niet helemaal achterover leunen in je stoel. Houd je hoofd rechtop. Maak oogcontact met je gesprekspartner en glimlach regelmatig.

Tip 5: Zenuwachtig zijn is oké 

Het is logisch en normaal dat je voor een sollicitatiegesprek nerveus bent, maak je daarover geen zorgen. Degene met wie je het gesprek voert beseft dit ook maar al te goed en houdt er waarschijnlijk rekening mee.

Als het je wat houvast geeft, houd dan bijvoorbeeld je cv bij de hand. Zo kan je daarop terugvallen wanneer je even de draad kwijt bent, of ernaar verwijzen tijdens het interview. Vind je dat jij dé geschikte kandidaat bent? Dan mag je dat ook duidelijk naar voren brengen. Lijkt de baan toch niet wat je ervan verwacht had? Dan mag je dit ook zeggen na afloop. 

Tot slot

De baan toch niet gekregen? Geen paniek. Van elk sollicitatiegesprek leer je weer iets nieuws. Probeer te achterhalen wat vlot ging en met welke vragen of situaties je moeite had. Vraag ook de interviewer waarom je bent afgewezen, zodat je hier bij volgende gesprekken rekening mee kan houden. Al doende leert men, dat geldt ook voor solliciteren. 

Meer weten?

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Zorg dat je 100% voorbereid bent met ons plan van aanpak.

Op zoek naar een baan? Bekijk onze vacatures!

 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»