Payroll specialisten zijn in trek, blijkt uit data-onderzoek van Walters People. Vooral in Utrecht, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant is er meer vraag dan aanbod. Een goede keuze dus voor iedereen die een nieuwe baan zoekt of een carrièreswitch overweegt. Maar welke skills heb je nodig voor een succesvolle loopbaan als payroll specialist? Robert Mourits, senior consultant bij Walters People, vertelt.

Allereerst: wat doet een payroll specialist precies?

Robert: “Heel eenvoudig gesteld houdt een payroll specialist zich bezig met het uitbetalen van salarissen en alle dingen die daarbij komen kijken. Denk aan bonussen en pensioenen, maar ook aan het verwerken van wetswijzigingen met betrekking tot loon, het bijhouden van de urenregistratie, het boeken van verlof en verzuim, of het implementeren van een payroll strategie.

Binnen internationale organisaties verzorgen payroll specialisten soms ook de salarisuitbetalingen van werknemers in het buitenland, of ze doen dat voor expats die in Nederland werken. Daar komt weer andere wet- en regelgeving bij kijken, wat het werk complexer maakt.”

Wat voor achtergrond heb je nodig om payroll specialist te worden?

“Wat je vaak ziet, zeker bij de grotere bedrijven, is dat op de salarisadministratie een mix werkt van mensen met een financiële achtergrond en een HR-achtergrond.  

Enerzijds komt ervaring met HR-administratie van pas omdat je als payroll specialist ook bezig bent met het invoeren van bijvoorbeeld stamgegevens en personeelszaken. Anderzijds komen er ook boekhoudkundige en accountinggerelateerde werkzaamheden bij kijken en dan helpt het als je al een basis binnen finance hebt.

Overigens bieden wij via de Walters People Academy ook een PDL-cursus aan, wat staat voor ‘praktijkdiploma loonadministratie’. Wanneer je deze cursus afrondt, kun je aan de slag als payroll specialist.”

Welke skills zijn belangrijk voor een payroll specialist?

“In ieder geval moet een payroll specialist secuur zijn en nauwkeurig werken. Logisch, want je gaat het salaris van mensen uitbetalen en daar kun je geen fouten in maken. 

Ook moet je bestand zijn tegen druk. Iedere maand wordt er strak naar deadlines toegewerkt om te zorgen dat iedereen zijn salaris op tijd ontvangt. Wordt dat salaris opeens een dag later dan gebruikelijk uitbetaald, dan is het hele bedrijf in rep en roer. 

Naast secuur werken en stressbestendigheid moet je ook een teamspeler zijn. Niet ieder bedrijf heeft meerdere payroll specialisten in dienst, maar bij organisaties waar dat wel het geval is, is zo’n payroll cyclus echt een team effort.”

Zie je ook nog recente trends?

“Er wordt steeds vaker met software gewerkt die eigenlijk een allesomvattend pakket biedt. Dus de salarisadministratie, de personeelsadministratie, de financiële administratie enzovoort, allemaal ineen en aan elkaar gekoppeld. Daarmee krijg je real-time inzicht in al deze gegevens in plaats van dat alle informatie verspreid is over verschillende systemen. Het helpt als je een beetje IT-savvy bent en goed met dit soort systemen om kunt gaan.” 

Wat verdien je als payroll specialist?

“Voor starters met een afgeronde PDL-opleiding ligt het salaris rond de 2800 tot 3000 euro. Heb je een paar jaar werkervaring dan stijgt dat al snel naar tussen de 3000 en 4000 euro. 

Seniors met meer dan tien jaar werkervaring verdienen vaak meer dan 4000 euro per maand, maar dan praten we wel over professionals die in complexe internationale organisaties werkzaam zijn. Voor zo’n functie is ook vaak een vervolgdiploma vereist, de Vakopleiding Payroll Services, of VPS. In die cursus leer je nog meer over sociale en fiscale wetgeving, arbeidsrecht en HR, en word je voorbereid voor een leidinggevende rol." 

Meer informatie

Lijkt een carrière als payroll specialist je wel iets? We got you covered: check snel onze payroll vacatures!

Robert Mourits is bereikbaar via robert.mourits@walterspeople.nl. Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»