Een baan als business controller staat hoog op de wensenlijst van menig finance professional. Als business controller ben je niet alleen een expert op het gebied van cijfers, maar maak je ook de vertaalslag naar de bedrijfsstrategie. In deze rol maak je een grote impact op de organisatie: je zet cijfers in om kansen te identificeren en bedrijfsprocessen efficiënter te maken. De functie business controller is niet alleen populair onder finance professionals, ook organisaties staan in de rij voor goede business controllers. De vraag naar business controllers is in het eerste halfjaar van 2019 maar liefst 39% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor*. Hoog tijd dus om deze functie eens nader te bekijken. 

De positie van de business controller

Controlling ligt aan de basis van een geïnformeerd en weldoordacht besluitvormingsproces. Je werkt als business controller samen met andere functies buiten finance, als een soort consultant, om hen te helpen met het identificeren van groeimogelijkheden. Ook treed je op als sparringspartner van de CEO, COO en CFO. In tegenstelling tot de financial controller, bestaat het takenpakket van de business controller eerder uit operationele zaken dan uit compliance, fiscale en boekhoudkundige zaken.

De doelen van een business controller zijn simpel: kosten beperken, efficiëntie verhogen en risico’s identificeren en beperken. Binnen deze functie krijg je de kans om je analytische skills op operationeel niveau in te zetten. Je kunt de ene dag samenwerken met marketing bij het lanceren van een nieuw product, en de volgende dag  helpen bij het schrijven van een business case. 

Strategisch denken

De rol van business controller heeft de afgelopen jaren een succesvolle transformatie ondergaan. Waar de functie eerder beperkt bleef tot traditionele taken als het opstellen van maandrapportages, budgetteren en forecasting, houden business controllers zich tegenwoordig ook bezig met meer strategische activiteiten.

Om het bedrijfsproces te monitoren, maakt de business controller balansen, begrotingen, rapporten, meerjarenplannen en analyses. Op basis van cijfers uit het verleden worden voorspellingen gedaan voor de toekomst. Dankzij deze analyses en voorspellingen, kan de business controller zien welke processen nog verbeterd moeten worden. Deze conclusies dienen als basis voor strategische beslissingen, die uitgevoerd worden door Key Performance Indicators (KPI’s) op te stellen en te bewaken. 

Benodigde vaardigheden

Een goede business controller heeft van nature interesse in de organisatie, haar producten en haar klanten. Om goed te kunnen schakelen met anderen in de organisatie, is het daarnaast belangrijk om sterke communicatie skills en analytische vaardigheden te hebben. Je moet als business controller in staat zijn om in duidelijke taal cijfers en hun implicaties uit te leggen aan collega’s zonder financiële achtergrond. Goede business controllers zijn dan ook assertief en nieuwsgierig. 

Salarissen en doorgroeimogelijkheden

Als business controller kun je doorgroeien tot manager control, financieel directeur of zelfs CFO.  Om in aanmerking te komen voor een business control functie, heb je een bachelor- of masterdiploma nodig in een financiële richting, zoals Bedrijfseconomie of Accountancy. Volgens onze laatste Salary survey verdien je als junior business controller tussen de 35k en 43k per jaar.

De toekomst van business control 

Ook in de toekomst zal business control een belangrijke rol binnen de organisatie blijven bekleden. Als schakel tussen finance en de business, is de functie bijna onmisbaar geworden binnen grote organisaties. Daarnaast zal de complexiteit van de functie in de toekomst toenemen naar mate de digitalisering van het bedrijfsleven vordert. Dit zorgt voor een flinke uitdaging binnen het domein van business control.

*Bron: Jobfeed.nl

Meer informatie

Op zoek naar een nieuwe baan in de financiële sector? Bekijk dan onze financiële vacatures.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»