Door de coronacrisis was er begin 2020 een flinke daling in het aantal finance vacatures, maar na de zomer zette het herstel in. Tegelijkertijd blijft er in 2021 onzekerheid rondom de langetermijneffecten van de pandemie, met name voor starters, vertelt finance recruitment consultant Robert Mourits.

Hoe groot was de initiële klap van de coronacrisis binnen finance?

“Groot. Door de pandemie verdween in één klap een flink aantal vacatures en die ontwikkeling heeft wel even geduurd. Pas na de zomer begon echt het herstel, toen de situatie rondom het virus beter onder controle was. De mindset was vanaf dat moment echt anders: bij zowel werkgevers als werkzoekenden ontstond het besef ‘we gaan weer verder’.”

En toen kwam de tweede golf.

“Klopt, maar die had veel minder impact. Organisaties hadden van de eerste golf geleerd en konden daarom beter voorspellen wat de tweede golf voor hen ging betekenen. De grote onzekerheid van de eerste golf was er niet. Het aantal vacatures was eind 2020 al bijna terug op het niveau van voor de pandemie. 

Wat zijn je verwachtingen voor 2021?

“Ik verwacht dat de gevolgen voor recruitmentprocessen steeds minder zwaar zullen zijn, omdat we hebben geleerd van de eerste en de tweede golf.

Aan de andere kant zullen de algehele gevolgen van de pandemie ook duidelijk worden in 2021. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als bedrijven alsnog omvallen? Of als de schrik toeslaat op de arbeids- of aandelenmarkt? Als dat gebeurt, zal dat natuurlijk gevolgen hebben.”

Welke functies worden momenteel veel gevraagd?

“Er was in 2020 een toenemende vraag naar credit controllers. Bedrijven hadden hen hard nodig om betalingsafspraken te maken met klanten die de rekening moeilijk konden betalen. Ook in 2021 zal er genoeg werk zijn voor deze professionals.

Wat ik ook zie, maar dat is meer een algemene trend, is dat er binnen finance steeds meer vraag is naar hbo’ers met één tot twee jaar werkervaring. Deze jonge professionals kunnen procesmatig denken en zijn bedreven in het maken van rapportages en analyses. Voor hen is er meer ruimte binnen organisaties vanwege de oprukkende automatisering, waardoor sommige administratieve functies juist verdwijnen.”

Professionals met ervaring zijn dus in trek. Wat verwacht je met betrekking tot starters? 

“Ik denk dat starters het in 2021 lastig krijgen. Zij hebben toch meer begeleiding nodig om up and running te raken en die tijd is er door de crisis nu even niet. Bovendien is het natuurlijk extra gecompliceerd als je mensen zonder werkervaring ook nog vanuit huis moet gaan inwerken.

Voor de pandemie waren starters enorm in trek, dan hadden ze soms wel vier of vijf sollicitaties tegelijk lopen en konden ze de beste optie kiezen. Maar die schaarste aan starters is nu minder heftig.”  

Wat zou je starters adviseren?

“Het klinkt een beetje cliché, maar doe één stap terug om er vervolgens twee vooruit te zetten. Dat betekent concreet dat je wellicht werk moet aannemen dat iets onder je niveau ligt, zodat je op de lange termijn weer verder kan groeien. Je wil vooral geen gat op je cv en zo doe je toch relevante werkervaring op.”

Moeten hiring managers volgens jou open blijven staan voor starters?

“Zeker. Je moet als bedrijf waken voor de reputatie dat je een organisatie bent waar je als starter niet hoeft te solliciteren, omdat je er toch niet binnenkomt. Dan loop je in de toekomst veel talent mis. 

Bovendien: als je nu alleen maar ervaren mensen aanneemt, heb je over een paar jaar een bedrijfscultuur waar starters zich misschien niet in thuis voelen vanwege het leeftijdsverschil met alle andere collega’s. 

Wat zijn jouw salarisvoorspellingen voor 2021?

“Ik verwacht in ieder geval geen stijging en denk dat de salarissen ongeveer gelijk blijven in vergelijking met 2020. 

De financial die vanuit een baan de overstap wil maken naar een nieuw bedrijf kan misschien nog een iets hoger salaris bedingen tijdens de onderhandelingen.”

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Walters People Salary Survey 2021 - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.

Robert Mourits is bereikbaar via robert.mourits@walterspeople.nl. Voor meer informatie kun je ons ook bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

 

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»