Nu we massaal thuiswerken door het coronavirus, zijn online recruitmenttools essentieel voor het werving- en selectieproces. Al eerder zagen we een evolutie binnen recruitment waar sollicitatiegesprekken via video tools, zoals Skype, Zoom of Google Hangouts, een tijdbesparende oplossing bleken te zijn voor wervingsmanagers met een groot aantal sollicitatiegesprekken, of voor internationale sollicitatiegesprekken.    

Online sollicitatiegesprekken vragen om een iets andere aanpak dan face-to-face gesprekken. Met deze tips voer je succesvolle online sollicitatiegesprekken.

Bereid je voor

Net als bij een face-to-face sollicitatiegesprek is voorbereiding op een online sollicitatiegesprek essentieel. Je wil koste wat kost een slechte verbinding voorkomen, waarbij je de kandidaat niet kunt zien of niet goed kunt verstaan. Dit verstoort de concentratie van zowel de hiring manager als de sollicitant en heeft een negatieve invloed op het gesprek in zijn geheel. Slechte kwaliteit van beeld of geluid kan bijvoorbeeld een vertekend beeld geven van de reacties van de kandidaat op je vragen. Zorg daarom dat je de videosoftware, de internetverbinding en de tablet of computer die je gebruikt een dag of twee voor het gesprek test. Zoek indien nodig de hulp van je IT supportteam om te helpen bij het instellen van de software en de details van de meeting. Tot slot is het belangrijk om te zorgen dat je in goed licht zit wanneer je het gesprek start. Het is moeilijk een klik te hebben met een sollicitant als hij je niet goed kan zien.  Als je goed bent voorbereid, kan een videogesprek net zo effectief zijn als een persoonlijk sollicitatiegesprek.

Laat de sollicitant van tevoren weten wat de inhoud en structuur van het gesprek zal zijn. Geef aan hoe lang het gesprek zal duren, wie er aanwezig zal zijn en wat de vervolgstappen zullen zijn. Er zijn twee mogelijke benaderingen voor videogesprekken: live gesprekken en vooraf opgenomen gesprekken.

Live en opgenomen video-sollicitaties

Een live sollicitatiegesprek is vergelijkbaar met een face-to-face sollicitatiegesprek. Je spreekt in real time met de kandidaat via een videoverbinding. Met dit soort live video’s kun je een traditioneel sollicitatiegesprek voeren zonder dat de kandidaat naar kantoor hoeft te komen. Het belangrijkste voordeel van een live videogesprek is dat je obstakels zoals reiskosten of reisbeperkingen (zoals nu met het coronavirus) kunt overkomen. Daarnaast biedt het voor hiring managers die veel sollicitatiegesprekken per dag voeren een enorme tijd- en kostenbesparende oplossing.

Vooraf opgenomen videogesprek: hoewel minder persoonlijk dan een live videogesprek, is een vooraf opgenomen sollicitatiegesprek een snellere en efficiëntere manier om een goede shortlist van sollicitanten op te stellen. Opgenomen gesprekken kunnen bijvoorbeeld een vervanging zijn voor een eerste ronde sollicitatiegesprekken. Door de kandidaat te vragen een video op te nemen waarin ze zich kort voorstellen en aangeven waarom zij geschikt zijn voor de functie, kun je snel een eerste selectie maken.  

Sommige videosoftware geven zelfs de mogelijkheid om sollicitanten vaardigheidstests in te laten vullen, waardoor je met behulp van data kunt beslissen welke kandidaat door mag naar de volgende sollicitatieronde.

Gebruik de beste videosoftware die je kunt krijgen

Een fout die vaak gemaakt wordt is om niet stil te staan bij de beleving van de kandidaat in een online sollicitatieproces. Dit is echter minstens zo belangrijk als de ervaring voor de hiring manager. Zorg er daarom voor dat je gebruik kunt maken van de best mogelijke software voor videogesprekken en andere online stappen in het sollicitatieproces zodat je sollicitant nog net zo onder de indruk is van het bedrijf op het moment dat je hem een aanbod wil doen. 

Meer informatie

Lees ook onze tips over het managen van een team op afstand. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 644 46 55. 

Refer a friend 

»

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»