Werkgevers doen er in de huidige arbeidsmarkt alles aan om medewerkers te behouden. Grote kans dus dat jouw werkgever er voor openstaat om jou te laten doorgroeien. Sta jij te springen om die promotie in de wacht te slepen? Wij geven je vijf tips waarmee het je zeker gaat lukken.

1.      Stel vragen

De makkelijkste en snelste manier om je kennis uit te breiden is door simpelweg vragen te stellen. Wees dan ook niet bang om je collega’s of manager het hemd van het lijf te vragen over zaken waar je meer over wil leren.  Collega's die er er al langere tijd werken vinden het vaak leuk om hun expertise te delen. Bovendien laat je door het stellen van vragen zien dat je nieuwsgierig, enthousiast en leergierig bent. 

2.      Stel je pro-actief op

Pro-actief zijn wordt vaak vergeten als we ergens wat langer werken en dat maakt het dan ook dé manier om je kansen op promotie te vergroten. Hoor je jouw leidinggevende opmerkingen maken als ‘Het zou toch mooi zijn als we een … hadden’ of ‘we missen eigenlijk instructies voor het maken van een ..’, neem dan zelf eens het initiatief om dit op te zetten. 

Kijk ook eens welke zaken er spelen buiten je eigen werkzaamheden. Misschien kun je je aanmelden als vrijwilliger voor een nieuw project of kun je een handje helpen op een andere afdeling. Door dit soort kansen te benutten, laat je zien dat je bereid bent taken op je te nemen die buiten je functie vallen en maak je jezelf waardevoller voor het bedrijf.

3. Houd je prestaties bij

In de drukte van de dagelijkse werkzaamheden is de kans groot dat je niet altijd al je prestaties bijhoudt. Zonde! Want zo laat je een hoop kansen liggen. Zeker als je meer doet dan er van je verwacht wordt. Zorg daarom dat je al je werk documenteert en dit nauwkeurig bijhoudt. Je zult versteld staan van wat je allemaal al hebt bereikt. Bovendien helpt het je te onderbouwen waarom jij een promotie verdiend hebt.

4. Upskilling

Zorg dat je je kennis en vaardigheden continu blijft uitbreiden. Hiermee kun je je onderscheiden van je collega’s. Bovendien is het een goede manier om te werken aan je zelfvertrouwen en creativiteit en laat je je werkgever zien dat je je graag wilt blijven ontwikkelen.

Biedt jouw werkgever opleidingsmogelijkheden aan? Maak hier dan zoveel mogelijk gebruik van. Is jouw kennis van een bepaald onderwerp weggezakt of wil je graag iets nieuws leren? Online zijn er een heleboel gratis cursussen te vinden.

5. Haal het maximale uit je evaluatiegesprekken

Evaluatiegesprekken zijn natuurlijk het ideale moment om feedback te vragen, je vooruitgang te laten zien en nieuwe doelstellingen te bepalen. Heb je al een tijdje geen evaluatiegesprek gehad? Wees niet bang om je manager te vragen of hij/zij tijd voor je heeft.

Zorg dat je goed voorbereid naar het gesprek gaat. Maak een lijst met doelen die je hebt bereikt, projecten waaraan je hebt gewerkt en de positieve feedback die je hiervoor hebt ontvangen. Wees ook niet bang om je ontwikkelpunten te noemen, hiermee laat je zien dat je je actief blijft ontwikkelen en open staat voor begeleiding.

Meer informatie?

Wil jij je graag blijven ontwikkelen? Via de Walters People Academy volg je de leukste cursussen en workshops. Tijd voor een nieuwe baan? Bekijk snel onze vacatures of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»