Met een vaccin in zicht mogen we voorzichtig dromen over het einde van de coronapandemie. Voor veel werknemers betekent dat op de lange termijn een terugkeer naar kantoor, al dan niet voor een paar dagen per week. Maar wat als het thuiswerken de laatste maanden zo goed is bevallen dat je eigenlijk niet anders meer wilt? Wij maakten een checklist zodat jij goed voorbereid het gesprek met je manager kunt aangaan. 

1. Creëer vertrouwen  

Voordat je überhaupt het onderwerp aansnijdt, is het tijd om in de spiegel te kijken. Wanneer iemand vanuit huis regelmatig deadlines mist of de kantjes ervan af loopt, zal een manager er weinig vertrouwen in hebben dat deze situatie na de crisis anders is.

Reflecteer daarom op de afgelopen maanden. Heb je voldoende aangetoond dat je vanuit huis net zo productief en betrouwbaar bent als wanneer je op kantoor werkt? Ben je nog niet op het niveau waar je wilt zijn, maak dan een plan hoe je daar de komende maanden naartoe werkt. Wees eerlijk tegen je manager over problemen waar je de laatste maanden tegenaan bent gelopen en denk na over hoe je deze kunt oplossen. Wanneer er genoeg vertrouwen is tussen jou en je manager, sta je sterker wanneer je het concept van fulltime thuiswerken aankaart.   

2. Maak duidelijk waarom thuiswerken voor jou de beste keuze is 

Bedenk hoe je onderbouwd kunt uitleggen waarom je graag fulltime thuiswerkt en wat de voordelen zijn voor jou en je werkgever. Zoek bijvoorbeeld naar onderzoeken die de voordelen van thuiswerken belichten voor werknemers én bedrijven. Zo laat je zien dat je goed hebt nagedacht over je keuze en dat je het beste voor hebt met zowel jezelf als jouw werkgever.

Nog beter: laat aan de hand van persoonlijke data zien dat je de laatste maanden productiever bent geweest of dat de kwaliteit van je werk erop vooruit is gegaan. Toon bijvoorbeeld dat je jouw KPI’s hebt gehaald of houd mails bij de hand van klanten die tevreden zijn.

Natuurlijk zijn niet alle voordelen van thuiswerken met data te staven, dus geeft het ook aan wanneer je thuis minder stress ervaart dan op kantoor of wanneer jouw work-life balance enorm is verbeterd. Werkgevers weten ook dat gezonde werknemers die lekker in hun vel zitten uiteindelijk productiever zijn.

3. Zorg dat je een plan hebt

Maak voordat je op je manager afstapt een plan en werk daarin uit hoe het thuiswerken op de lange termijn vorm krijgt. Zorg dat je niet alleen jouw werkgever belast met de taak om alles soepel te laten verlopen, maar neem ook zelf verantwoordelijkheid. Benoem mogelijke problemen die je voorziet, bijvoorbeeld van logistieke of technische aard, en presenteer eventuele oplossingen.

Wees eerlijk en duidelijk over vragen die jij en je werkgever hebben. Definieer bijvoorbeeld je werktijden: van 9 tot 5, of mag je ook tussendoor sporten en daarna langer doorwerken? En leg uit hoe je deel gaat nemen aan meetings en activiteiten. Des te meer je laat zien dat je over allerlei mogelijk hindernissen hebt nagedacht, des te makkelijk overtuig je jouw manager.

4. Wees flexibel 

Hoewel veel managers na de corona-crisis vaker open zullen staan voor flexibel werken, zullen ze ook veel twijfels hebben als werknemers volledig willen overschakelen naar werken vanuit huis. Benader je jouw manager met een alles-of-nietsmentaliteit, dan heb je grote kans dat het niets wordt.

Het is belangrijk te beseffen dat volledig thuiswerken een grote verandering is die ook geleidelijk vorm kan krijgen. Twijfelt je manager, stel dan een proefperiode voor waarin je deels vanuit huis en deels op kantoor werkt. Zoek nadien naar oplossingen voor problemen die jullie zijn tegengekomen.

Is jouw manager na afloop overtuigd dat je ook productief bent buiten kantoor, dan kun je voorstellen om het aantal dagen dat je thuiswerkt verder uit te breiden. Blijf flexibel en laat je manager altijd weten dat je open staat om op kantoor te zijn wanneer dat echt nodig is. 

Meer informatie

Lees ook onze tips voor het thuiswerken met kinderen. Voor meer informatie kun je ons altijd bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Refer a friend 

»

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»