Thuiswerken lijkt pure luxe: meer uren in je dag doordat je niet hoeft te reizen, lekker in je joggingsbroek achter je laptop, geen afleiding van je collega’s en de volle concentratie om dat ene project af te krijgen. Maar wekenlang thuiswerken door het corona virus is een heel ander verhaal. Met deze tips houd je het thuiswerken de komende weken leuk en productief.

1. Een goed begin is het halve werk

Hoewel het verleidelijk is om wat langer in bed te blijven liggen, is een goede start bepalend voor de rest van je dag. Behoud je ritme en sta op een vaste tijd op. Kleed je zoals je zou doen wanneer je naar je werk gaat en maak je klaar voor de dag zoals gewoonlijk. Wat je natuurlijk wel kan doen, is je werkdag verschuiven. Ben jij een vroege vogel? Start je werkdag dan voor kantoortijd, zodat je nog genoeg tijd hebt om naar buiten te gaan voor het donker wordt.

2. Maak een planning

Om te zorgen dat je structuur in je dag houd, is het slim om ’s ochtends alvast een lijstje te maken met je doelen voor de dag. Een strakke planning is nu belangrijker dan ooit, omdat afleiding op de loer ligt. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak heb jij vandaag al het laatste corona nieuws gecheckt?

Veel mensen hebben iedere ochtend een kick-off met hun team, waarin iedereen zijn of haar doelen voor de dag bespreekt. Ook als je thuiswerkt, is dit een goede manier om structuur in je dag te houden. Zorg dat je manager en je naaste collega’s ook weten welke taken je voor vandaag op de planning hebt gezet. Dit is een extra stok achter de deur om ook echt alles af te werken.

3. Houd contact met je collega’s

Het is best gek om je collega’s wekenlang niet te zien. Om de teamspirit hoog te houden is het goed om gedurende de dag contact te houden met je collega’s. Plan specifieke momenten in voor video calls of telefoontjes. Het is fijn om alsnog met je collega’s te kunnen sparren en overleggen, en het zorgt ervoor dat je niet de hele dag non-stop naar je beeldscherm staart. Ook voor gezelligheid kun je je collega’s blijven opzoeken. Virtuele vrijmibo, anyone?

4. Zorg voor voldoende pauze

Om productief te blijven, is het belangrijk om genoeg pauze te nemen. Werk in blokken van 90 minuten en neem dan een korte pauze. Dit helpt om je concentratie en energieniveau op peil te houden. Neem bijvoorbeeld een powernap van 20 minuten (niet langer, dan werkt het niet!) of loop een rondje in je lunchpauze.

5. Creëer een rustige werkplek

Werk je met meerdere mensen in een huis? Zorg dan dat je een rustige werkplek hebt waar je geconcentreerd en zonder afleiding kunt werken. Heb je kinderen, dan is dit een stuk lastiger, maar ook dan is het slim om (waar mogelijk) een werkplek in te richten voor jezelf en een speelhoek voor je kinderen. Zo kun je toch gefocust aan de slag. Het kan verleidelijk zijn om de radio aan te zetten, maar wist je dat uit onderzoek gebleken is gebleken dat je alleen geconcentreerd kunt werken op muziek die je al kent? Dit is dus niet het moment om een nieuwe playlist uit te proberen.  

6. Bewaak je werk-privé balans

Als je thuiswerkt is het makkelijk om nét wat langer door te werken dan normaal. Je hebt immers geen collega’s om je heen die hun spullen inpakken en ‘Tot morgen!’ roepen. Zorg daarom dat je een duidelijke eindtijd voor je werkdag instelt. Zo voorkom je dat werk en privé in elkaar overlopen.

Bonustip: sociale activiteiten die je normaal gesproken ’s avonds inplant, vallen nu  weg. Plan activiteiten zoals sporten, een film kijken, een boek lezen en spelletjes doen voor in de avond, zodat je wat meer houvast hebt en iets hebt om naar uit te kijken. 

Meer informatie

Lees ook onze tips voor het managen van een team op afstand (in het Engels). Voor meer informatie kun je ons altijd bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»