Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het bijwerken van je cv waarschijnlijk het eerste dat je doet. Je cv geeft een overzicht van je gevolgde opleidingen en al je relevante werkervaring. Maar wat als je nog helemaal geen relevante werkervaring hebt? Staffing Specialist Walters People deelt 6 tips over hoe je met je cvindruk kunt maken op potentiële werkgevers, zelfs als je nog nooit eerder een baan hebt gehad.

Tip 1: Benadruk je opleiding

Dat je nog geen werkervaring hebt, betekent niet dat je niets hebt gedaan dat van belang is voor de functie waarop je solliciteert. Misschien heb je wel een relevante opleiding gevolgd.  Beperk je niet tot alleen de titel van de opleiding en de universiteit of hogeschool waar je je diploma hebt behaald. Ben je cum laude afgestudeerd? Zorg ervoor dat je dit vermeldt. Was het onderwerp van je scriptie relevant voor de baan waarvoor je solliciteert? Of heb je interessante projecten gedaan die aansluiten op je gewenste functie? Ook deze ervaringverdient een plaats op je cv. Als je na de middelbare school niet verder hebt gestudeerd, kun je het beste je middelbare schoolopleiding op je cv zetten.

Tip 2: Promoot cursussen, workshops en hobby's

Cursussen en workshops die je hebt gevolgd, kunnen ook het vermelden waard zijn. Een cursus fotografie is niet erg interessant als je solliciteert naar een functie in de accountancy. Maar een workshop boekhoudsoftware wel. Bedenk welke cursussen relevant zijn, en vermeld ze gerust als je ervan overtuigd bent dat ze een toegevoegde waarde hebben voor je cv. Je zou ook een hobby kunnen benoemen. Als het bedrijf waar je solliciteert op zoek is naar mensen die goed in een team kunnen werken, is het een goed idee om toe te voegen dat je jarenlang actief bent geweest bij een vereniging of andere sportclub.

Tip 3: Ook stages verdienen een plaats

Als je stage hebt gelopen tijdens je studie, is het heel belangrijk om dit ook op je CV te vermelden. Een stage is misschien geen 'echte baan', maar je hebt er ongetwijfeld veel van geleerd. In feite zijn stages net zulke relevante werkervaring. Stages zijn niet alleen belangrijk voor je professionele, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Zeker als de stage enkele maanden heeft geduurd, vindt je potentiële werkgever het ongetwijfeld een goede aanvulling op je cv.

Tip 4: Vergeet je vaardigheden niet!

Als je weinig of geen werk- of stage-ervaring hebt, richt je dan op je vaardigheden. Denk aan je eigen ‘harde’ en ‘zachte', ofwel menselijke vaardigheden. Elke vaardigheid die relevant is voor de baan waarop je solliciteert, kan een aanwinst zijn voor je cv. Harde vaardigheden worden verworven door opleiding en ervaring. Denk bijvoorbeeld aan talenkennis en analytische vaardigheden. Zonder ervaring haal je deze voornamelijk uit het onderwijs.

Menselijke vaardigheden - ook wel soft skills genoemd - hebben meer te maken met je karaktereigenschappen: alles wat jou uniek maakt. Als je je bijvoorbeeld makkelijk kunt aanpassen aan nieuwe situaties, of het vermogen hebt om in oplossingen te denken, zet dit dan ook op je cv. Bedenk er ook vast bij welke voorbeelden je kunt geven ter onderbouwing, mocht hier in een sollicitatiegesprek naar gevraagd worden. Wees echter voorzichtig: overdrijven in het opsommen van vaardigheden is geen goed idee. Als beginnend professional kun je minder geloofwaardig overkomen als je er te veel opsomt. Probeer dus aan te voelen hoeveel je kunt toevoegen en beperk je tot die vaardigheden die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.

Tip 5: Sta open voor verdere ontwikkeling

Omdat je nog geen ervaring hebt en misschien niet over alle vereiste vaardigheden beschikt, kun je ook aangeven wat je zou willen doen om die vaardigheden te ontwikkelen of om te groeien in je functie. Ben je bereid om een avondopleiding te volgen of wil je gebruikmaken van de opleidingen die je potentiële werkgever aanbiedt? Vermeld dit dan zeker op je cv of in je motivatiebrief. Zo laat je het bedrijf zien dat je ambitieus bent en bereid om er helemaal voor te gaan.

Tip 6: Laat je cv nakijken

Klaar met het schrijven van je cv? Laat het dan zeker nalezen. Soms kun je over je eigen fouten heen lezen en het is zonde om je cv vol  fouten de deur uit te doen. Het laat geen positieve indruk achter, ook al heb je er hard aan gewerkt. Dit kun je voorkomen door het door iemand te laten nalezen.

Meer lezen

Lees hier meer over het beantwoorden van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Nog niet zo ver? Bekijk dan direct onze vacatures.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»