Als beginnende finance professional heb je de banen voor het uitkiezen. Zowel allrounders als specialisten zijn enorm in trek. Toch zijn er de laatste tijd interessante verschuivingen geweest binnen het financiële werkveld die impact kunnen hebben op jouw carrière. Maryem El Kouaa, managing consultant finance recruitment, legt uit welke skills belangrijk zijn om als startende finance professional toekomstbestendig te blijven.

 • Communicatief sterk 

  Als finance professional ben je allang niet meer alleen bezig met boekhouden en Excelbestanden invullen. ''Finance wordt een steeds groter en belangrijker onderdeel van de bedrijfsstrategie. Er wordt vaker van finance professionals verwacht dat zij op strategisch niveau meedenken en adviseren'', licht Maryem toe. En daar zijn bepaalde soft skills voor nodig. ''Vooral sterke communicatievaardigheden zijn belangrijk, aangezien je een financiële keuze of een financieel proces moet uit kunnen leggen aan een collega die hier niets vanaf weet. In sommige gevallen – bijvoorbeeld in controlfuncties – moet je hier ook over onderhandelen of adviseren op managementniveau''. 

 • Systematisch onderlegd

  Daarnaast ziet Maryem dat finance professionals vaker en gedetailleerder moeten rapporteren over uiteenlopende zaken. ''Als finance professional werk je niet alleen in een boekhoudkundig systeem zoals SAP, maar ook in rapportageprogramma's zoals Power BI. Rapportagekennis wordt steeds belangrijker, mede dankzij ESG: steeds meer organisaties moeten rapporteren volgens de strikte rapportagestandaarden van de CSRD''.

  Wel benadrukt Maryem dat het per functie verschilt in hoeverre rapportagekennis direct nodig is. ''Als je een functie als junior business controller hebt, dan is deze kennis een vereiste. Als je voor een crediteurenfunctie gaat, is het minder belangrijk. Maar basiskennis over Power BI en rapportagestandaarden komt hoe dan ook van pas in jouw carrière als finance professional’’. 

 • Vakinhoudelijke kennis 

  Het lijkt een open deur, maar volgens Maryem is het belangrijk om voldoende kennis te hebben over de financiële wereld. ''Het is essentieel dat je niet alleen weet wat je moet doen, maar ook begrijpt waarom je iets op een bepaalde manier moet doen''.  

  Maryem benadrukt dat het tijd nodig heeft om volledig begrip te kweken van financiële processen. ''Als je net gestart bent in een rol, moet je veel in jezelf investeren. Maar na enkele maanden is het cruciaal dat je volledig inzicht hebt in financiële processen, zowel intern als extern. Dan haal je het maximale uit je werk''.

  Meer informatie 

  Wil je persoonlijk advies over jouw carrière als finance professional? Of wil je ontdekken welke kansen er allemaal voor jou in het verschiet liggen op de financiële arbeidsmarkt? Neem dan contact op met Maryem El Kouaa via Maryem.ElKouaa@walterspeople.nl of via +316 5207 7147.

 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»