Doordat het aantal vacatures nu al enkele jaren stijgt en er voor 2018 onverminderd sterke groei verwacht wordt, zullen organisaties regelmatig te maken krijgen met een tekort aan kandidaten. 67% van de werkgevers denkt dat het in 2018 moeilijker wordt om nieuwe werknemers te vinden, blijkt uit de Walters People Salary Survey 2018. Organisaties realiseren zich dat zij zich aantrekkelijk moeten presenteren om talent aan te trekken. Maar wat vinden hoogopgeleide werknemers belangrijk bij de keuze voor een werkgever?

Salaris speelt geen hoofdrol

Hoogopgeleide werknemers realiseren zich dat het tij gekeerd is, en durven weer meer eisen te stellen aan hun werkgever. Zo verwacht 61% van hen een salarisverhoging van minimaal 3%. Het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden komen echter pas op de vierde plaats van factoren die kandidaten belangrijk vinden in een baan. Aan welke zaken zij meer waarde hechten? Op één staat een goede balans tussen werk en privéleven. De organisatiecultuur en het contact met collega’s staan op een tweede plaats, gevolgd door een uitdagende functieinhoud. 

Gezond steuntje in de rug

Een groot aantal werkgevers speelt al in op de wens van een goede werk-privé balans. 63% van de professionals heeft de mogelijkheid om flexibele uren te werken, en 47% kan thuis werken. Daarnaast vinden werknemers het belangrijk om gezond en fit te blijven, en zij waarderen het als hun werkgever hen hierbij helpt. Steeds meer werkgevers gaan mee in deze trend; 68% voert actief beleid om een gezonde levensstijl te stimuleren. 

Gezonde snacks op kantoor zijn het meest gewaardeerde extraatje, gevolgd door korting op een fitness-abonnement. Op drie staat sportlessen met collega’s en op de vierde plaats bedrijfsdeelname aan sportevenementen. Slechts 29% van hen kan een fitness uitdaging op de werkvloer waarderen. Onderling de competitie aangaan zien de meeste werknemers dus niet zitten. 

Kantoorfaciliteiten verdienen meer aandacht

Buiten de werknemer zelf moet ook het kantoor in topconditie zijn. De meeste werkgevers zijn van mening dat zij de zaken op orde hebben; 74% geeft aan dat medewerkers binnen hun organisatie volledig productief kunnen werken. Slechts 31% van de werknemers deelt deze mening. 

Wat zijn de grootste stoorzenders op de werkvloer? 63% van de werknemers geeft aan afgeleid te worden door pratende collega’s. Ook slechte IT faciliteiten (26%) en oncomfortabel meubilair (20%) komen de productiviteit niet ten goede. Tot slot geeft 29% van de werknemers aan niet voldoende daglicht te krijgen op hun werkplek.  

Meer informatie

De Walters People Salary Survey verschijnt elk jaar en bevat uitgebreide informatie over salarisontwikkelingen en recruitmenttrends op het gebied van uitzendfuncties binnen finance, banking en financial services, management support, IT en supply chain. U kunt de Salary Survey 2018 gratis aanvragen.  

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»