De behoefte aan dataspecialisten blijft gestaag toenemen: zo waren er in Q3 van 2022 bijna 20% meer datavacatures dan in Q3 van 2021. En de economisch onzekere tijd waarin we verkeren, zet volgens Maarten van Hoof – manager Data & BI Recruitment bij Walters People – beslist geen streep onder de groei. Integendeel. 'Organisaties willen optimaliseringsslagen doorvoeren, en daar zijn dataspecialisten voor nodig'. Klein probleem: dataspecialisten hebben de banen voor het uitkiezen. Hoe zorg je dat ze het liefst bij jou aan de slag willen? Van Hoof helpt je op weg met vier wervingstips.
1. Betrek een vakspecialist bij het eerste sollicitatiegesprek
Dataspecialisten zijn schaars en dat weten ze: daarom zijn ze extra kritisch in hun keuze voor een nieuwe baan en willen ze precies weten wat de functie te bieden heeft. Van Hoof: 'Veel kandidaten willen van een inhoudelijk specialist horen hoe het datalandschap, de datastrategie en het datateam in elkaar steken. Waar focust het team zich nu op? Staat er een datatransitie voor de deur, zit het team hier middenin of is deze al achter de rug? En de belangrijkste vraag: wat wordt de rol van de kandidaat binnen al deze taken en ambities? Daarom kan het handig zijn om een inhoudelijk specialist, bijvoorbeeld de teamlead of een data scientist die er al jaren zit, aan te laten haken bij in ieder geval het eerste sollicitatiegesprek. Dan kunnen inhoudelijke vragen van sollicitanten uitgebreid beantwoord worden'.
2. Zorg voor iemand om tegenop te kijken
Dataspecialisten willen blijven leren en kiezen daarom voor een manager die inhoudelijk meer kennis en ervaring heeft dan zijzelf. 'Ze willen maar wat graag de hard skills leren van een vakspecialist’, aldus Van Hoof. ‘Zorg daarom voor een manager die verstand van zaken heeft, de kandidaat goed kan begeleiden en bereid is om zijn of haar kennis over te dragen aan nieuwe dataspecialisten. Als je als manager inhoudelijk niet goed uit de verf komt tijdens de sollicitatieprocedure, val je meestal af voor de kandidaat'.
3. Blijf kritisch op kandidaten
Ondanks de schaarste in de markt is het belangrijk om kritisch te blijven. ‘Hard skills - denk aan programmeertalen beheersen - kunnen aangeleerd worden. Voor soft skills zoals presentatievaardigheden geldt dit ook, maar proactiviteit, enthousiasme en ondernemerschap kun je niet aanleren. Deze eigenschappen komen alleen goed tot uiting als de baan bij de kandidaat past. Vraag jezelf dus goed af of de kandidaat zich op zijn of haar plek zal voelen in het bedrijf en in het team, en intrinsiek gemotiveerd is. Het is namelijk wel belangrijk dat de kandidaat proactief, enthousiast en ondernemend is, omdat het bij datafuncties ook draait om collega's helder kunnen uitleggen waar je mee bezig bent en hen actief meenemen in datatransities'.
4. Zet de vacature voor dataspecialist open, ook al heb je die niet
Het is voor elke organisatie zinvol om in een dataspecialist te investeren. 'Er kunnen altijd wel organisatieprocessen verbeterd worden, bijvoorbeeld op het gebied van data-invoer en datavisualisatie. Bovendien zie je vaak dat finance- en IT-afdelingen in nieuwe systemen en tools geïnvesteerd hebben, maar dat daar nog weinig mee gedaan wordt’, zegt Van Hoof. ‘Deze twee taken kunnen prima opgepakt worden door een dataspecialist. Het is alleen maar voordelig voor een organisatie als je een expert hebt die het maximale uit data kan halen en op deze manier de organisatie vooruit kan helpen. Elke organisatie kan een dataspecialist gebruiken – deze investering werpt altijd zijn vruchten af’.
Meer weten?
Heb je een data specialist nodig? Meld hier je vacature aan – dan neemt een van onze recruitment consultants binnen 24 uur contact met je op. Lees ook meer over het Walters People Data Traineeship, waarin analytische professionals in enkele weken tijd opgeleid worden tot data specialist.
Je kunt voor meer informatie over de werving en selectie van data professionals ook direct contact opnemen met Maarten van Hoof via Maarten.vanHoof@walterspeople.nl of via +316 1819 7454.