Steeds meer organisaties ontdekken dat het werkgeluk van hun personeel bijdraagt aan goede bedrijfsresultaten. Geluk leidt tot succes, en niet andersom. Gelukkige werknemers werken beter samen, presteren op hoger niveau en blijven langer bij de organisatie.

Uit een onderzoek van Walters People onder 941 professionals blijkt dat uitdagend werk de belangrijkste factor is in het werkgeluk. Op de tweede en derde plek staan een goede werk-privébalans en open en effectief management. Hoog tijd dus om je hier als organisatie meer in te verdiepen. 


Bied je werknemers voldoende uitdaging 

Uitdagend werk is de belangrijkste factor in het werkgeluk van werknemers. Als manager kun je hieraan bijdragen door regelmatig functioneringsgesprekken te voeren met je team. Sta samen stil bij de huidige taken, en overleg hoe je deze uit zou kunnen breiden. Bied werknemers een transparant carrièrepad, zodat ze precies weten waar ze naartoe werken en hoe ze hun doelen kunnen behalen. Zo blijven ze gemotiveerd, en is de kans kleiner dat ze overstappen naar een andere werkgever.

Als het takenpakket van je werknemers afwisselend en uitdagend is, zul je merken dat je als organisatie ook gemakkelijker nieuwe werknemers aantrekt. Sollicitanten willen graag een functie waarin zij zich kunnen ontwikkelen en nieuwe dingen kunnen leren, geen functie waarin ze precies hetzelfde doen als in hun huidige baan, of waarin ze na een aantal maanden het gevoel hebben uitgeleerd te zijn. Geef werknemers standaard twee of drie taken waar zij nog geen ervaring mee hebben. Zo houd je je huidige werknemers scherp, en trek je gemotiveerde, enthousiaste nieuwe werknemers aan.

Een goede werk-privébalans

Als werkgever draag je verantwoordelijkheid voor het welzijn van jouw werknemers. Een gezonde werk-privébalans is hier een essentieel onderdeel van. Zonder voldoende vrije tijd functioneren werknemenrs niet optimaal en zijn ze niet gelukkig in hun werk. Als manager kun je jouw team hierin ondersteunen door hen zelf het goede voorbeeld te geven. Ook kun je flexibele werktijden hanteren, waarbinnen werknemers vrij zijn om hun eigen uren in te roosteren en thuis te werken. Bied werknemers afwisseling in hun dag; bespreek al wandelend door het park de lopende projecten, of  volg samen een sportles. Samen sporten werkt niet alleen stressverlagend, maar zorgt ook voor goede onderlinge relaties.  

Open en effectief management 

De derde factor die het werkgeluk van werknemers bepaalt, is open en effectief management. Werknemers willen graag een goede relatie met hun manager, waarin er genoeg ruimte is om problemen op de werkvloer te bespreken. Zorg er als manager voor dat je niet alleen opdrachten uitdeelt, maar plan ook genoeg tijd in om met iedere werknemer individueel een praatje te maken. Doe dit minimaal eens per maand. Zo kom je er op tijd achter als een werknemer ontevreden is in zijn functie, en kun je samen aan een oplossing werken.

Ook in het besluitvormingsproces is transparantie het sleutelwoord. Communiceer besluiten niet achteraf, maar betrek medewerkers in het proces en geef ze de mogelijkheid om hun mening te delen. Als werknemers het idee hebben dat ze gehoord worden en een rol hebben gespeeld in het tot stand komen van beslissingen, zullen ze deze eerder omarmen, en meer tevreden zijn met de uitkomst. Een aansprekende bedrijfscultuur, een bijdrage leveren aan de samenleving, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden – een goed uitgedacht employer brand is op een krappe arbeidsmarkt dé manier om schaars talent voor je organisatie te winnen. 

Meer informatie

Wil je graag advies inwinnen over het aantrekken van talent voor jouw organisatie? Neem dan contact op met een van onze recruitment consultants. 

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»