Het is belangrijk om het recruitmentproces strak vorm te geven. Je wilt immers niet onnodig tijd verliezen als je eenmaal een goede kandidaat in het vizier krijgt. Maar naast het aantrekken van nieuw talent, is het ook belangrijk om nieuwe medewerkers het gevoel te geven dat ze welkom zijn in de organisatie, en ze te helpen een goede start te maken. 

Hoe zorg je ervoor dat de onboarding van nieuwe medewerkers van een leien dakje gaat? Recruitment specialist Walters People deelt drie tips.

Beslis niet alleen

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt bij veel organisaties voor extra druk. Er moet snel gehandeld worden om nieuw talent aan boord te halen, anders vis je achter het net. Kandidaten bevinden zich op dit moment in een luxepositie door het groot aantal openstaande vacatures. Sterker nog: felbegeerde professionals krijgen vaak meerdere banen tegelijk aangeboden. Als organisatie is het dus belangrijk om geen tijd te verspillen in het recruitmentproces. 

Omdat het proces snel moet verlopen, wordt het aantal sollicitatiegesprekken met kandidaten beperkt in tijd en in aantal. En dat is op zich een goede zaak. Echter vergeten leidinggevenden vaak hoe nuttig het kan zijn om teamleden te betrekken in het recruitmentproces. Want uiteindelijk zijn zij het die dagelijks met de nieuwe collega zullen moeten samenwerken. 

Natuurlijk is het niet nodig om er een heel team bij te betrekken, maar probeer toch één of twee teamleden bij de gesprekken te betrekken, al is het maar voor een paar minuten. Want: wie kan er beter inschatten wie er binnen het team past dan het team zelf? Bovendien geef je medewerkers zo het gevoel dat hun mening telt, waardoor ze zich nauwer betrokken zullen voelen. En dat zal zich vertalen in het onboardingproces van de nieuwe werknemer. 

Tip 1: Zorg voor een vlotte start

De eerste werkdag bij een nieuwe baan is altijd spannend. Probeer je nieuwe teamlid meteen een positieve ervaring mee te geven. De eerste stap hierin, is het vaststellen van de startdatum. Overleg vooraf met het team over een handige datum, in plaats van deze automatisch op de eerste dag van de nieuwe maand te laten vallen. Houd rekening met de agenda’s en lopende projecten, en zorg dat er een collega beschikbaar is om de nieuwe werknemer rond te leiden en op weg te helpen. 

Denk ook vooraf alvast na over de invulling van de eerste werkweek: kan de nieuwe collega trainingen volgen, zich inlezen of alvast aan de slag met simpele taken? Het is voor de nieuwe werknemer fijn als hij of zij direct zelfstandig een aantal werkzaamheden kan uitvoeren, en meteen het gevoel heeft iets bij te dragen. 

Tip 2: Werk met een buddysysteem

Een vlotte integratie gaat uiteraard verder dan de eerste werkdag. Stem vooraf duidelijk met het team af wie er paraat staat om hulp te bieden aan de nieuwe collega wanneer dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld door een ‘buddy’ aan te wijzen. Deze buddy is het vaste aanspreekpunt voor de nieuwe collega en kan hem of haar helpen waar nodig. Door hier een vast iemand voor aan te wijzen, maak je de drempel om vragen te stellen en bezorgdheden of twijfels te delen minder hoog. 

Tip 3: Stel een personeelshandboek op 

Zelfs met een vaste buddy om vragen aan te stellen kan het handig zijn voor nieuwe werknemers om een document te hebben waarin ze praktische zaken kunnen terugvinden. Denk aan informatie over het opbouwen en opnemen van vakantiedagen, overuren, eventuele leaseregelingen, etc. Deze vragen kun je beantwoorden in een personeelshandboek. Daarnaast is dit ook een ideaal middel om de kernwaarden, missie, visie en uitgebreide geschiedenis van het bedrijf over te brengen.

Meer informatie 

Lees hier meer recruitment advies of bekijk onze salary survey voor actuele trends op de arbeidsmarkt. Ben je op zoek naar talent? Upload jouw vacature en ontdek hoe we je verder kunnen helpen.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»