Dagelijks spreken de consultants van Walters People tientallen kandidaten die op zoek zijn naar een baan in finance of business support. Diploma’s en referenties worden gecheckt, en met elke kandidaat wordt een persoonlijk gesprek op kantoor gevoerd. Maar hoe kan Walters People nu checken of een kandidaat écht geschikt is? En hoe kunnen de recruitment consultants nog sneller de beste kandidaat vinden voor elke vacature?

De oplossing voor Walters People lag – als eerste uitzendorganisatie in de branche – in het afnemen van een niveautoets vóórdat een kandidaat wordt voorgesteld bij een opdrachtgever. Een win-win-win situatie voor zowel de opdrachtgevers, de kandidaten als Walters People zelf. Walters People maakt hiervoor gebuikt van Totara Learn, een online learning platform van Courseware.

Vanessa Jansen, Talent Acquisition & Development Manager bij Walters People, werd door Courseware geïnterviewd over hoe de Walters People Academy het mogelijk maakt om altijd een 100 procent match te vinden. 

Walters People Academy

Vóór de komst van de Walters People Academy – nu twee jaar geleden – werd het kennisniveau van de kandidaten niet getoetst. Uit gesprekken en eerdere werkervaring moest blijken of een kandidaat 100 procent geschikt was voor een functie of niet. Vanessa: “Ondanks jarenlange ervaring én kennis van de markt was dat best een uitdaging voor onze consultants. Onze opdrachtgevers vragen om specifieke kennis, maar hoe weet je nu of iemand die kennis écht heeft?”

Het antwoord op die vraag bleek eenvoudig: het niveau van de kandidaat moet getoetst worden op specifieke kennis en vaardigheden, zoals Engels en boekhoudkunde. Vanessa: “De uitslag van een toets ondersteunt op een objectieve manier de selectie van een kandidaat. We bespreken de resultaten altijd met de opdrachtgever. Zo weten zij zeker dat de kandidaat voldoet aan het plaatje dat ze zoeken. Tegelijkertijd weet de kandidaat dat hij over de juiste vaardigheden beschikt en kan zo zelfverzekerd aan de baan beginnen”.

Bovendien kan Walters People door het afnemen van de toetsen zijn belofte van snelheid en kwaliteit waarmaken. Vanessa: “Door de niveautoetsen hebben we nu nog sneller in beeld wat een kandidaat te bieden heeft én kunnen we zijn of haar ‘geschiktheid’ goed onderbouwen”. Walters People is met deze manier van selectie een pionier binnen de uitzendbranche. 

Het online platform

Het mes van de Walters People Academy snijdt aan twee kanten: aan de ene kant wordt het niveau getoetst en aan de andere kant worden gecertificeerde trainingen en opleidingen, in de vorm van e-learning, aangeboden. Vanessa: “Vóór de Academy gaven we klassikale workshops of inhouse trainingen aan kleine groepen kandidaten. Nu kan iedereen een opleiding volgen in zijn of haar eigen tempo. Ook is het aanbod nu véél groter en kunnen we dus beter voldoen aan de wensen van de kandidaten en de opdrachtgevers”.

Het vinden van het juiste systeem voor de Walters People Academy was niet eenvoudig. De keuze viel op Totara Learn - een veelzijdig leerportaal, waarin e-learning van externe aanbieders gemakkelijk geïmporteerd kunnen worden en waar grote groepen cursisten gebruik van kunnen maken. Walters People Academy is nu een volwaardig onderdeel van de organisatie.

Of de Academy de ambities van Walters People waarmaakt? Vanessa:“Absoluut, want waar we op hoopten is waar geworden: we kunnen nu écht zeggen waarom iemand wel of niet geschikt is voor een functie. We kunnen onderbouwd advies geven en op basis daarvan een plaatsing bij een opdrachtgever realiseren”. Dat het goed gaat, blijkt ook uit de groei van het aantal niveautoetsen. Van alleen Engels en boekhoudkunde is het systeem nu uitgebreid met 18 andere onderwerpen. Vanessa: “Naast dat we de resultaten van de toetsen bespreken met onze opdrachtgevers, doen we dat uiteraard ook met de kandidaten. Zodat zij ook weten wat goed gaat en wat beter kan. Als een kandidaat via ons aan de slag gaat, mag hij of zij kosteloos een opleiding of training in de Academy volgen”.

Walters People merkt dat het volgen van een gecertificeerde training of opleiding een meerwaarde is voor kandidaten om voor Walters People als uitzendorganisatie te kiezen. Vanessa: “Met een extra diploma op zak ontwikkelen ze zich tot specialist in hun vakgebied én krijgen ze vaker of sneller de kans om door te groeien binnen de organisatie waar ze op opdracht zitten”. Op dit moment volgen zo’n 75 medewerkers, die extern op een opdracht zitten, een opleiding. De meeste volgen een volwaardige opleiding om zich te verdiepen in een specialisme, maar er worden ook korte cursussen aangeboden op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling. Dertig mensen hebben inmiddels al een certificaat of diploma op zak.

De toekomst

Vanessa: “We blijven onszelf als recruitmentorganisatie ook ontwikkelen met de Academy. Zo kunnen we met het opleidingsaanbod nu ook beter inspelen op specifieke wensen. Onlangs kregen we bijvoorbeeld de vraag voor een opleiding in medische administratie. Die bieden we nu standaard aan en is ‘booming’”. Daarnaast staat de ontwikkeling van een app op het wensenlijstje voor de toekomst. Om kandidaten de mogelijkheid te bieden om de toets te maken waar èn wanneer ze maar willen.”

Meer informatie

Lees meer over de Walters People Academy en bekijk het actuele aanbod van trainingen en opleidingen. Wilt u meer weten over het trainingsaanbod, of hoe wij het niveau van onze kandidaten testen? Neem contact op met Talent Acquisition & Development Manager Vanessa Jansen via vanessa.jansen@walterspeople.nl of tel. 06 526 93 501.

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»