Het nijpende tekort aan datatalent neemt met de dag toe: het aantal data-vacatures is het afgelopen jaar met 63% gestegen*. Laura Swart, IT recruitment specialist bij Walters People: ‘Sinds enkele jaren realiseren organisaties zich dat ze de data die ze hebben, moeten opschonen en gebruiken om betere bedrijfsresultaten te behalen. Deze specialisten zijn er bijna niet, terwijl veel startende professionals graag met data willen werken’. 

Om dit gat te dichten biedt Walters People vanaf september een datatraineeship aan,  voor hoogopgeleide professionals die graag in het datawerkveld aan de slag willen. Al na een maand starten de trainees met het opdoen van werkervaring bij organisaties in heel Nederland. 

Allround én specialistisch

Het datatraineeship van Walters People biedt hoogopgeleide professionals de kans om zich binnen één jaar te laten omscholen tot dataprofessional. Al na het afronden van de basistraining van vier weken starten de trainees met het opdoen van werkervaring in hun nieuwe specialisme.

De eerste maand worden deelnemers vier weken fulltime getraind door diverse specialisten van opleidingsinstituut NTI. 'Zij geven trainingen over Power BI en SQL, maar er wordt ook aan soft skills zoals stakeholdermanagement gedacht', aldus Swart. 'De training is allround; de trainees doen er alle belangrijke vaardigheden op voor in hun nieuwe werkveld'. Na de vierwekelijkse training gaan de trainees zich specialiseren: ze gaan een jaar lang aan de slag bij een organisatie waar zij zich richten op één data-onderdeel. 'De trainees werken op detacheringsbasis, en Walters People neemt uitgebreid de tijd om de match te maken tussen trainee en opdrachtgever', licht Swart toe. 

Continue begeleiding voor beide partijen

Tijdens het gehele traject bij de opdrachtgever wordt de ontwikkeling van de trainees goed in de gaten gehouden door de Data & IT consultants Walters People. 'We willen zo goed mogelijk inspelen op de behoeftes en leerdoelen van de trainees en tegelijkertijd rekening houden met de businessdoelen van de opdrachtgevers', aldus Swart. 

Daarnaast wordt de groei en ontwikkeling van trainees gefaciliteerd via de Walters People Academy, wederom in samenwerking met het NTI. Walters People staat het hele jaar klaar voor zowel de opdrachtgever als de kandidaat om te kijken bij welke ondersteuning beide partijen het meeste baat hebben. Dit kan een cursus voor de kandidaat zijn, maar ook een wekelijks voortgangsgesprek tussen kandidaat, consultant en opdrachtgever.

Meerdere opdrachtgevers, één groep

Walters People streeft ernaar om het traineeship zo persoonlijk mogelijk te maken. ‘We willen een community opbouwen: daarom trappen we het traineeship af met een uitgebreide kennismaking en leuke activiteiten. Daarnaast organiseren we een maandelijkse terugkomdag met een masterclass, borrel en leuk uitje’, aldus Swart. 'De trainees werken bij opdrachtgevers, maar staan officieel op contract bij Walters People. We willen niet alleen verbinding creëren tussen opdrachtgevers en kandidaten, maar ook tussen kandidaten onderling. Zo kunnen zij hun kennis onderling delen en van elkaars ervaringen leren.

De verbinding tussen trainees wordt al deels verwezenlijkt door het feit dat alle trainees hetzelfde doel voor ogen hebben: meer leren over data en door middel van deze kennis businessdoelen van organisaties helpen realiseren. Swart: 'Het traineeship geeft kandidaten de kans om zich te ontwikkelen op een manier die ze anders niet hadden kunnen krijgen. Tegelijkertijd hebben organisaties de mogelijkheid om talent aan te nemen dat ze anders niet hadden kunnen vinden. Kortom: een win-winsituatie voor beide partijen'.

Meer informatie

De eerste groep trainees start op 1 september, wat betekent dat jouw organisatie per 1 oktober een allround opgeleide dataprofessional zou kunnen verwelkomen. Lees meer over de mogelijkheden van het Walters People datatraineeship, of upload hier je gegevens voor een vrijblijvend gesprek. Je kunt ook direct contact opnemen met Laura Swart, data recruitment consultant, via laura.swart@walterspeople.nl of tel. 020 796 9040.

*Bron: Jobfeed