De zomer breekt weer aan en dat betekent: vakantie! Hoewel je hier al maanden naartoe leeft, kunnen de laatste paar werkdagen voor je op vakantie gaat enigszins stressvol zijn. Projecten moeten afgerond worden, je collega’s moeten gebriefd worden over het overnemen van jouw taken en daarnaast heb je nog de nodige vergaderingen en afspraken in je agenda staan. Niet heel relaxt dus! Hoe zorg je ervoor dat die laatste werkdagen toch nog vlot verlopen? Hier volgen een aantal tips die je zullen helpen om vakantiestress te vermijden.

1. Blokkeer een paar uur in je agenda

Tijdens die laatste dagen voor de vakantie lijkt het alsof je ineens omkomt  in het werk. Het kan daarom handig zijn om tijdens de laatste week voor je vakantie iedere dag  een paar momenten in je agenda vrij te houden waarop je je afwezigheid kan voorbereiden en plannen. Zet daarnaast ook geen belangrijke afspraken in je agenda tijdens de laatste week voor de vakantie, maar plan deze in voor wanneer je weer terug bent.

2. Maak een to-do lijstje

Neem de tijd om een volledig to-do lijstje te maken. Begin met de belangrijkste zaken en laat de dingen die minder dringend zijn weg, of zet deze onderaan. Het maken van zo’n lijstje kost misschien even tijd, maar brengt ook veel rust in je hoofd. Streep de zaken die afgehandeld zijn af en bezorg je collega’s een overzichtje vóór je vertrek. Zo weten zij meteen wat ze precies moeten opvolgen en kunnen zij op hun beurt hun eigen tijd goed inplannen.

3. Schakel je out-of-office een dagje vroeger in

In principe zet je je out-of-office boodschap alleen aan in de periode waarin je echt afwezig bent. Een goede tip is om hem een dagje vroeger in te schakelen. Je zult zien dat het aantal inkomende e-mails dan snel afneemt, wat je vanzelf meer tijd geeft om de dringende zaken af te handelen.

4. Beslis of en hoe je bereikbaar wilt blijven 

Helaas is het binnen sommige functies nodig om ook tijdens de vakantieperiode bereikbaar te blijven. Maar: dit hoeft uiteraard niet voor alles en iedereen. Vertel je collega’s in welke gevallen en op welke manier ze je mogen storen voor vragen of informatie. Heb je dat het liefst op één vast moment op de dag? Mogen ze dat doen via de telefoon, of liever per email? Zo voorkom je dat je vakantiegevoel steeds verstoord wordt door werkgerelateerde vragen.

5. Geen paniek!

Probeer rustig te blijven en niet in de stress te schieten. Met paniek bereik je niets en daarnaast: een vakantie hoort leuk te zijn! Een goede voorbereiding is het halve werk en de wereld vergaat echt niet als jij even van je post bent. Een goeie planning brengt rust en zorgt ervoor dat je met een gerust hart kan vertrekken op die welverdiende vakantie. Last but not least: vergeet niet te genieten!

Hulp nodig tijdens je afwezigheid?

Ons team van recruitment experts helpt je graag verder. Lees meer over het inhuren van vakantiekrachten. 

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»