Bedrijven in de financiële sector staan te springen om recent afgestudeerden aan te nemen. Ook werkstudenten worden steeds vaker benaderd voor parttime banen in de financiële sector. Want de nood is hoog volgens Nick Lammers, managing consultant Banking & Financial Services. ''Er moet in 2024 veel werk verricht worden, wat met name het gevolg is van de strenge CDD/KYC (Customer Due Diligence/Know Your Customer)-vereisten en de nieuwe Pensioenwet.  

Jongere garde eerder aan serieuze baan  

De behoefte aan ''high potentials'', hbo- en wo-studenten of starters met een achtergrond in finance, economie, crimonologie of rechten, is de afgelopen jaren enorm toegenomen. ''De vraag naar afgestudeerden was al groot, maar er is nu ook interesse in de lichting die nog studeert. Want zij kunnen nu al op parttime basis gaan werken'', aldus Nick. ''Organisaties hopen dat deze werkstudenten  – na hun afstuderen – op fulltime basis willen instromen bij de organisatie. Ze hebben dan al relevante werkervaring én zijn al ingewerkt, wat mooi meegenomen is''. Deze studenten zien dit volgens Nick gelukkig ook zitten: ''Zij kiezen tegenwoordig vaker voor een bijbaan die aansluit bij hun studie dan bijvoorbeeld voor een baan in de horeca''.  

CDD en Pensioenwet zorgen voor extra werk  

Maar waarom is er nu sprake van toenemende vraag naar starters in de financiële sector? Volgens Nick zijn er twee oorzaken: de toegenomen behoefte aan CDD/KYC-analisten en de nieuwe Pensioenwet. ''Er komt steeds meer controle over klanten van financiële instellingen. Niet alleen banken, maar ook verzekeraars en leasemaatschappijen krijgen hierdoor met strengere CDD/KYC-vereisten te maken. En dit zorgt voor meer controlewerk'', licht Nick toe. Daarnaast komt de nieuwe Pensioenwet eraan, die de komende jaren geïmplementeerd moet worden door financiële instellingen. ''Er zullen bijvoorbeeld veel systeemmigraties plaatsvinden de komende tijd, dit past goed bij het takenpakket van een starter in de financiële sector''.  

Studenten en starters vinden én binden  

Maar nu rest de vraag: hoe vind en bind je deze nieuwe lichting professionals aan je organisatie? Volgens Nick is het essentieel om deze groep een duidelijk doorgroeiplan te bieden. ''Als kandidaten weten wat hen de komende maanden te wachten staat en hoe hun carrière er over drie jaar uit kan zien, is de kans groter dat ze voor jouw organisatie kiezen en relatief lang bij je in dienst blijven. Als je geen concrete doorgroeimogelijkheden biedt, raak je starters na een tijdje kwijt. Dan gaan ze na één of twee jaar op zoek naar een baan waar ze zichzelf wél kunnen ontwikkelen'', concludeert Nick.  

Meer informatie  

Wil je persoonlijk advies over recruitment binnen de financiële sector? Neem dan contact op met Nick Lammers via nick.lammers@walterspeople.nl. Benieuwd wat professionals in de financiële sector gemiddeld verdienen? Download de Walters People Salary Survey en krijg toegang tot actuele salarissen in de financiële sector.

 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»