Veel supply chain teams zijn de afgelopen jaren in rustiger vaarwater terechtgekomen. Deze stabiliteit leidt tot een gezondere werkdruk, minder verloop en een succesvoller team. Maar er is één kans binnen supply chain teams die nog niet altijd benut wordt: de inzet van data-analyse. Dit constateert Robert Brighton, recruitment director supply chain. 

Structuur en coördinatie

Het afgelopen jaar zijn relatief weinig supply chain professionals van baan gewisseld, benoemt Robert. ''Supply chain professionals hebben daardoor flink wat ervaring opgedaan binnen een specifiek team en een specifieke logistieke keten. Ze weten hoe ze met de wisselende werkdruk en de logistieke uitdagingen om moeten gaan. Dit resulteert in sterke, stabiele supply chain teams''.

Ondanks deze stabiliteit, blijft de vraag naar supply chain professionals bestaan in 2024. ''De internationale omstandigheden, bijvoorbeeld het moeilijk begaanbare Suezkanaal en de onrust op de Rode Zee, leiden tot de nodige vertragingen en andere problemen binnen supply chain ketens. Hier moet slim mee om worden gegaan, en dit vraagt om extra structuur. Daarom zijn logistiek coördinatoren en supply & demand planners nu veelgevraagd'', aldus Robert.

Data uit het stof 

Naast de inzet van coördinatoren en planners, kunnen supply teams ook profiteren van supply chain analisten. Robert: ''Bij een supply chain keten komt enorm veel data kijken. Veel organisaties weten dat ze hier iets mee kunnen en moeten, maar zijn er nog niet over uit hoe ze dit precies willen aanpakken''.

Dat is zonde, zegt Robert, want een supply chain analist kan veel met deze data. ''Een supply chain analist duikt in deze ruwe data, brengt overzicht aan, haalt hier inzichten uit en deelt deze met de organisatie. Het enige wat de supply chain analist hiervoor nodig heeft, is toegang tot de data en tools zoals Power BI en SQL''. 

Efficiëntie en kostenbesparingen 

Wat kunnen deze inzichten een organisatie concreet opleveren? ''Als duidelijk is waar de vertraging zit in de supply chain keten, kan de lead time van producten bijvoorbeeld verkort worden'', benoemt Robert. ''Een supply chain analist kan niet alleen voor efficiëntie binnen de supply chain keten zorgen, maar ook voor kostenbesparingen. Je kunt daarbij denken aan het vergelijken van transporteurs of het inzichtelijk maken van voorraadbeheer, zodat je inkoop of verkoop kan optimaliseren''.

En dit is geen overbodige luxe volgens Robert, kijkend naar de internationale omstandigheden. ''Het aannemen van een supply chain analist is een waardevolle investering die zichzelf hoe dan ook terugverdient. Als je een supply chain analist laat samenwerken met de ervaren planners en de coördinator, dan kan een supply chain team heel sterk worden''. 

Meer informatie

Wil je meer weten over het aannemen van supply chain professionals? Of heb je behoefte aan persoonlijk advies over de inrichting van jouw supply chain team? Neem dan contact op met Robert Brighton via robert.brighton@walterspeople.nl.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»