Het tekort aan compliance professionals in de bancaire sector loopt de spuigaten uit, en de salariseisen van ervaren sollicitanten vormen steeds vaker een barrière. Daarom richten banken hun pijlen nu massaal op starters. 'Deze groep is vooral op zoek naar een werkplek waar ze veel kunnen leren’, zegt Nick Lammers - managing recruitment consultant bij Walters People.

Wat zag je het afgelopen jaar gebeuren op de arbeidsmarkt voor compliance professionals?

‘Voorheen kregen alleen grootbanken de verantwoordelijkheid om hun klanten op witwaspraktijken en terrorismefinanciering te controleren, maar nu krijgen ook steeds meer middelgrote banken en partijen zoals verzekeraars deze plicht. Zij willen allemaal reputatieschade en boetes voorkomen, dus gaan ze flink investeren in hun compliance afdeling. Dit zorgt voor nóg meer vraag naar compliance professionals, vooral KYC-analisten'.

Hoe komen banken aan die compliance professionals?

'Banken willen goed personeel, maar tegelijkertijd zijn ze niet bereid om de torenhoge salarissen te betalen waar medior en senior kandidaten om vragen. Starters gaan akkoord met minder loon, waardoor we zien dat banken er steeds vaker voor kiezen om starters aan te nemen en hen intern op te leiden. Banken azen vooral op studenten die een hbo- of wo-opleiding richting criminologie, rechten of finance volgen, parttime relevante werkervaring willen opdoen, en voldoende analytisch vermogen hebben. Door in te zetten op deze starters kunnen veel compliance vacatures bij banken uiteindelijk toch ingevuld worden'.

Is er nog een andere reden waarom banken voor starters kiezen? 

'Financiële instellingen willen niet dat kandidaten voor de baan kiezen vanwege het salaris. Ze willen intrinsiek gemotiveerde werknemers die enthousiast zijn over het werk. En dat zijn starters: ze staan aan het begin van hun carrière, willen nieuwe dingen leren en staan te trappelen om hun kennis toe te passen in de praktijk. De operationele compliancewerkzaamheden die starters uitvoeren zijn vaak repetitief, maar zij doen met dit werk wel relevante ervaring op, en dat is wat starters willen'.

Hoe zorg je ervoor dat die starters ook blijven? 

'Zorg voor genoeg doorgroeimogelijkheden. Starters willen snel stappen maken en na verloop van tijd strategischer te werk gaan. Zeker bij functies die vrij operationeel zijn. Zodra je langere tijd een compliance-functie uitvoert, wordt meer van je analytisch vermogen gevraagd. Je gaat grote klanten controleren, uitgebreide analyses opstellen en complexe bedrijfsstructuren beoordelen. Kaart deze doorgroeimogelijkheden aan tijdens de sollicitatiegesprekken met starters: dan is de kans groter dat ze voor jóu kiezen als werkgever, en dat ze na hun studie fulltime bij je aan de slag gaan. En dat wil je als bank, want starters zijn nu harder nodig dan ooit voor het uitvoeren van compliancewerkzaamheden'. 

Meer weten?

Wil je meer weten over arbeidsmarktontwikkelingen en salarissen binnen compliance? Vraag dan snel toegang aan tot de Walters People Salary Survey.

Vacature aanmelden

»