Financiële instellingen als pensioenfondsen, vermogensbeheerders, accountancykantoren en fintechbedrijven mengen zich steeds vaker in de strijd om compliance-professionals, terwijl ook de banken nog volop aan het werven zijn.

“Het afgelopen half jaar à jaar hoor je opeens verhalen over bedrijven die compliance-specialisten aannemen waarvan je denkt ‘huh, doen zij ook KYC’” (Know Your Customer, red.). Aan het woord is Nick Lammers, senior manager bij Walters People en gespecialiseerd in de bemiddeling van compliance-professionals. Hij ziet dat steeds meer financiële bedrijven in de markt zijn voor compliance-specialisten. Eerst in plukjes, maar de laatste tijd in steeds groteren getale.  

Volgens Lammers krijgen deze organisaties steeds meer te maken met de wet- en regelgeving die ook banken al een tijdje dwingt om flink te investeren in compliance-afdelingen. Deze afdelingen houden zich onder meer bezig met de strijd tegen witwassen en fraude, en het voorkomen van terrorismefinanciering.

Lammers: “Ik denkt dat toezichthouders zoals DNB en de Autoriteit Financiële Markten zich aanvankelijk vooral focusten op de grote banken. Dat zijn de grootste spelers en daar worden enorme transacties gedaan. Het extra toezicht heeft daar de laatste jaren ook geleid tot witwas-onderzoeken en boetes. Nu zie je dat de toezichthouders hun pijlen steeds vaker richten op andere instellingen. Kleinere banken waren al actief compliance-professionals aan het werven, maar daar komen nu dus ook organisaties bij zoals fintechs, verzekeraars en pensioen- en beleggingsfondsen.”

Ook banken werven door ondanks pandemie

Hoewel de vraag vanuit verschillende financiële organisaties toeneemt, zijn het nog steeds de banken die de meeste compliance-professionals aannemen. Volgens Lammers gaat dat de komende tijd niet veranderen. Zo zijn banken nog steeds bezig met het wegwerken van alle achterstanden op het gebied van compliance en wordt er ook ieder jaar meer gevraagd door de toezichthouders. 

De coronacrisis heeft dan ook nauwelijks effect op de vraag naar compliance-professionals. Waar verschillende banken recentelijk grote reorganisaties aankondigden, blijven deze specialisten buiten schot. “Alleen voor compliance-posities waar de Nederlandse taal geen vereiste is en die bijvoorbeeld ingevuld kunnen worden door expats, waren er de afgelopen maanden iets minder vacatures”, zegt Lammers, “maar de vraag naar Nederlandstalige analisten blijft onverminderd groot.”

Overstappen voor professionals gemakkelijk

Compliance-specialisten die eens willen kijken hoe groen het gras is bij de buren zullen door de grote vraag op weinig hindernissen stuiten, verwacht Lammers. Met name professionals die bij banken  grote organisaties doorlichten of specialisten die namens trustkantoren klanten screenen, kunnen door hun ervaring met complexe bedrijfsstructuren bijna overal terecht. Maar ook juniors kunnen vrij makkelijk een overstap maken.

Lammers: “Voor de professionals zelf is dat een mooie en interessante uitdaging. Zij kunnen nu ook snel stappen maken in hun carrière binnen andere branches. Ik kan me voorstellen dat jongeren graag bij een fintechbedrijf als Adyen of Mollie aan de slag gaan.”

Voor bedrijven wordt de strijd om talent alleen maar heviger, al wordt er volgens Lammers wel vaker geïnvesteerd in automatisering. Ook ervaart hij dat dat steeds meer jongeren warmlopen voor een loopbaan binnen compliance, waardoor er steeds meer specialisten op de markt komen.

Hoe kan een organisatie – naast het bieden van een mooi salaris – de concurrentie voor zijn wanneer het aankomt op het aantrekken van deze professionals? Lammers: “Ik denk dat het belangrijkste voor deze specialisten is dat het werk uitdagend blijft. En ze willen zich allemaal ontwikkelen, doorgroeien en mensen aansturen. Als bedrijf kun je dus investeren in het aanbieden van trainingen waarmee bijvoorbeeld certificaten kunnen worden behaald op het gebied van anti-witwassen. Of bied opleidingen aan waarmee specialisten kunnen doorgroeien naar de rol van compliance officer. In die rol houden professionals zich niet alleen bezig met externe klanten, maar kijken ze ook of de interne gang van zaken aan wet- en regelgeving voldoet. Dat is iets waar veel compliance-specialisten graag naartoe willen groeien.”

Meer informatie

Check met onze test of jij het in je hebt KYC-analist te worden. Of bekijk onze KYC-vacatures.

Voor meer informatie kun je ons ook bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Refer a friend 

»

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»