Ook binnen supply chain sloeg de coronacrisis hard toe, al waren én zijn er grote verschillen merkbaar tussen diverse functies en sectoren. Voor 2021 hoopt associate director Melissa Rutjes dat het voorzichtige herstel dat in de loop van 2020 is ingezet, doorzet.

Je zag dat de gevolgen van de pandemie per functie en per sector erg verschilden. Kun je dat toelichten?

“Bij customer service, onderdeel van de afdeling supply chain bij Walters People, was het in 2020 bijvoorbeeld echt een lastig begin van het jaar, daar daalde het aantal vacatures aanvankelijk met meer dan de helft. 

Neem als voorbeeld de klantenservice van een organisatie waar alle vestigingen van moesten sluiten, zoals een sportschool. Heel veel klanten hebben dan vragen en benaderen die klantenservice, maar na de eerste paar weken is die vragenstroom wel opgedroogd en kun je met minder mensen toe. Daarnaast was het aan het begin van de pandemie ook niet altijd mogelijk al deze mensen vanuit huis aan het werk te krijgen met de juiste apparatuur en toegang tot systemen. 

Toen na de lockdown veel retail en organisaties weer openden, zagen we ook dat de vraag naar customer service medewerkers weer toenam. Ook doordat het thuiswerken na verloop van tijd beter was georganiseerd voor medewerkers.” 

En waar ging het dan juist goed?

“Er was in 2020 veel vraag naar demand, supply en logistiek planners en ik verwacht dat dit ook zo blijft in 2021. De coronacrisis heeft een grote invloed op ons consumentengedrag, we kopen andere spullen dan voorheen. Pantoffels zijn bij wijze van spreken meer in trek dan pumps en daarom is het goed om planners in dienst te hebben die zorgen dat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten.” 

Dit soort grote verschillen zag je ook voor diverse sectoren?

“Zeker, en we zien nu ook dat het herstel per sector anders verloopt. Retail heeft het bijvoorbeeld nog steeds zwaar en de onlineverkoop kan de gemiste omzet van de fysieke winkels nog niet helemaal opvangen. Binnen farmacie worden, na een fikse daling aan het begin van 2020, weer veel mensen gezocht. En food blijft het constant goed doen.”

Wat zijn jouw algemene verwachtingen voor 2021?

“Nou, op dit moment mogen we niet klagen. Het aantal vacatures is in de tweede helft van 2020 echt weer toegenomen. Over de hele linie voorzie ik voor 2021 dan ook een verdere stijging van het aantal vacatures binnen supply chain, al zullen de aantallen van voor de pandemie nog niet worden gehaald.”

Wat betekent dat voor de salarissen in 2021?

“Sommige werkgevers bieden op dit moment een iets lager salaris, zij moeten ook op de kosten letten. Maar over het algemeen verwacht ik dat de salarissen gelijk blijven in vergelijking met 2020.” 

Zie je momenteel nog andere trends op de arbeidsmarkt voor supply chain?

“Net als in veel andere branches zie je dat er over het algemeen wat meer vraag is naar mensen met enkele jaren werkervaring dan naar starters. Je kunt nu niet iemand uitgebreid op kantoor inwerken, dus werkgevers zoeken iemand die plug & play is.”

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Walters People Salary Survey - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.

Melissa Rutjes is bereikbaar via melissa.rutjes@walterspeople.nl. Voor meer informatie kun je ons ook bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»