Als er één plek in 2020 is veranderd dan is dat wel het kantoor. Door de beperkte bezetting is er momenteel minder vraag naar kantoor-ondersteunende functies, maar dat kan veranderen als de kantoren weer openen in 2021, vertelt associate director Melissa Rutjes.

Was de impact van de coronacrisis direct voelbaar binnen secretarial & office support?

“Zeker. Halverwege maart, toen mensen werd geadviseerd zoveel mogelijk vanuit huis te werken, merkten wij direct dat allerlei vacatures voor management support en receptionisten tijdelijk werden stopgezet of helemaal werden geannuleerd. Als kantoren dicht zijn, is er minder behoefte aan receptionisten en andere functies binnen office management en office support. En de echt noodzakelijke taken van deze professionals werden soms dan tijdelijk door ander personeel waargenomen. 

Inmiddels zie ik wel een voorzichtig herstel van het aantal vacatures, maar het is nog lang niet vergelijkbaar met het aantal vacatures voor de pandemie.”

Wat zijn jouw verwachtingen voor 2021?

“Het valt of staat met de bezetting van kantoren. Als iedereen in 2021 weer vaker naar de werkvloer gaat en er ook weer bezoekers op kantoor komen, dan zal de vraag naar office support medewerkers ook weer toenemen. Maar het blijft lastig om daar een voorspelling over te doen.” 

Zijn er ook sectoren die minder geraakt zijn?

“Sectoren waarin het nog steeds goed gaat zijn onder meer vastgoed, makelaardij, advocatuur en farmacie, daar zien wij nieuwe vacatures verschijnen. Daarnaast blijft de vraag naar juridische en notarieel secretaresses onverminderd groot.

De kantoren van grote internationale bedrijven blijven nog steeds grotendeels leeg, dat wordt vanuit het hoofdkantoor in het buitenland besloten. Dus daar zien we juist weinig nieuwe vacatures.” 

Wat zie je op het gebied van salarisontwikkelingen? 

“Afgelopen jaar letten bedrijven goed op hun kosten. Waar ze voorheen bereid waren om een paar honderd euro extra te betalen voor een hele goede professional, werd daar in 2020 echt strenger naar gekeken. 

Ik verwacht niet dat de salarissen in 2021 gaan stijgen. De afgelopen jaren hebben de beloningen binnen secretarial & office support een flinke sprong gemaakt, maar voor dit jaar verwacht ik dat ze vlak blijven. Misschien is er zelfs sprake van een lichte daling.”

 Zijn er bepaalde functies die in 2021 veel worden gevraagd? 

“Management assistants, executive assistants, team assistants; dat soort professionals blijft eigenlijk altijd wel in trek. 

Kijk, in een crisissituatie zoals we die hebben gehad zal er altijd eerst worden gekeken of er op support personeel kan worden bezuinigd. Maar op het moment dat het weer beter gaat, vinden bedrijven het belangrijk om dit soort support weer snel uit te breiden. Het is gewoon fijn als binnen het management of binnen grote teams alle processen door support professionals gecoördineerd en gestroomlijnd worden. Zeker als iedereen weer op kantoor is.”

Zijn er nog speciale skills die nu belangrijk zijn?

Zolang we veel thuiswerken is het belangrijk dat secretaresses en andere office support medewerkers digitaal ondersteuning kunnen bieden. Voor professionals op zoek naar een nieuwe baan is het dus zaak je hierin te ontwikkelen. Denk aan het opzetten van grote online sessies of het veilig delen van privacygevoelige documenten. Er is in deze tijden echt behoefte aan goede virtual assistants.”

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Walters People Salary Survey - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.

Melissa Rutjes is bereikbaar via melissa.rutjes@walterspeople.nl. Voor meer informatie kun je ons ook bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»