Door de coronacrisis werd nog maar eens duidelijk hoe belangrijk een goede IT-infrastructuur is voor een goedlopende organisatie. Dat biedt kansen voor de toekomst, ziet IT manager Maarten van Hoof.

Wat was in 2020 aanvankelijk het effect van de pandemie op de IT-sector? 

“Veel IT-afdelingen werden overvallen door de coronacrisis. Heel wat organisaties waren nog niet klaar voor het remote werken: sommige bedrijven moesten honderden nieuwe laptops bestellen en deze gebruiksklaar maken zodat het personeel ook vanuit huis op alle systemen kon inloggen. Gelukkig waren er ook bedrijven die de zaken al wel goed op orde hadden en waar mensen zonder problemen thuis konden werken.”

Hoe hebben de bedrijven die werden overvallen toch zo snel voor elkaar gekregen dat iedereen vanuit huis kon werken?

“Dat was een kwestie van schouders eronder en twee weken knallen om die laptops klaar te maken. Daar is geen extra personeel voor in dienst genomen.”

En als we kijken naar de lange termijn. Wat zijn volgens jou dan de gevolgen van deze crisis
voor de IT-sector? 

“Ik denk dat bedrijven en organisaties nog maar eens inzien hoe belangrijk een goede IT-infrastructuur is. Als straks de situatie wat genormaliseerd is en de budgetten weer worden besproken, verwacht ik dat er veel in IT geïnvesteerd gaat worden.

Veel bedrijven hebben nu bijvoorbeeld hun IT geoutsourcet. Wellicht heroverwegen ze dit door de crisis en willen ze weer de mensen en kennis in eigen huis halen. Dit zorgt tegelijkertijd voor meer stabiliteit binnen de organisatie. 

Daarnaast willen bedrijven voort maken met het automatiseren en optimaliseren van kantoorprocessen. De vraag naar applicatiebeheerders en systeembeheerders blijft daardoor groot. En ook professionals gespecialiseerd in werken met de Cloud zijn erg in trek, omdat steeds meer organisaties op cloudplatformen zoals Azure of AWS overgaan.”

Zijn er ook professionals wiens functie onder druk staat?

“Afgelopen jaar was er minder vraag naar supportmedewerkers. Mensen konden niet meer even bij hun supportcollega langslopen om kleine computerproblemen op te lossen. En als die issues niet heel storend waren, namen mensen niet de moeite om de problemen op afstand te laten fixen. Maar gaan we in 2021 met z’n allen weer een paar dagen naar kantoor, dan verwacht ik dat de vraag naar supportmedewerkers weer aantrekt.”

Zie of verwacht je nog andere trends?

“Over het algemeen bleek IT een stabiele branche. Aan het begin van de crisis dacht ik nog dat er misschien wel meer goede professionals op de arbeidsmarkt beschikbaar zouden komen, maar dat is eigenlijk weinig gebeurd. Zeker vanaf half april, begin mei, was de arbeidsmarkt binnen de sector alweer heel erg stabiel. 

Wat zie je gebeuren op de arbeidsmarkt met betrekking tot starters?

“Ik zie dat starters momenteel minder gevraagd worden dan mediors of seniors. Dat heeft natuurlijk met het onboarden en inwerken te maken, dat is bij een junior toch lastiger. En voor aanblijven na een stage is nu niet altijd meer een budget. Dit is heel anders dan vóór de crisis, toen waren juniors bijna niet te vinden.”

Wat betekent dit voor de salarissen?

“Voor starters zal er in 2021 geen sprake zijn van een stijging in de salarissen, maar voor mediors en seniors ligt dat misschien iets anders. Die zullen nu iets meer geneigd zijn om te blijven zitten waar ze zitten, dus om die tot bewegen te brengen zul je wel een salarisstijging moeten bieden.”

Tot slot nog andere ontwikkelingen die opvallen?

“Het valt mij op dat bedrijven en organisaties op dit moment vaker zelf proberen een vacature op te vullen. Als je maanden de tijd hebt om iemand te vinden dan snap ik dat, maar wanneer de nood hoog is adviseer ik toch om naar een specialist te stappen. Wij kennen de markt, hebben een netwerk en kunnen ervoor zorgen dat er binnen een dag al goede cv’s op het bureau liggen. En snelheid blijft in dit proces belangrijk, want voor IT-professionals zijn er altijd kapers op de kust

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Walters People Salary Survey  - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.