Als gevolg van de coronacrisis zijn er ook binnen de bancaire en financiële sector minder vacatures dan voorheen. Daardoor wordt specialistische ervaring binnen de branche steeds belangrijker, ziet manager banking & financial Services Joeran van Slooten.

Hoe heeft banking & financial services de pandemie tot nog toe doorstaan?

“De impact van de coronacrisis is vrij groot geweest, de ontwikkeling volgt de golfbeweging van de pandemie. Na de zomer, toen de eerste klap voorbij was, zagen we echt een stijging in het aantal mensen dat werd aangenomen. Er gingen weer meer mensen naar kantoor en het werd makkelijker om op locatie mensen te onboarden. Vervolgens kwam de tweede golf en vlakte dat weer af. 

Er zit wel een groot verschil tussen bedrijven. Sommige grote banken hebben bijvoorbeeld inmiddels digitaal onboarden volledig geïmplementeerd. Zij blijven ook tijdens de pieken professionals aannemen.”

Over de hele linie zie je dus minder vacatures. Wat zijn daarvan de directe gevolgen? 

 “Wij zien dat specialismes steeds belangrijker worden voor de professionals met een paar jaar werkervaring. Voor de pandemie kon een medior in het verzekeringswezen bijvoorbeeld relatief makkelijk de overstap maken naar de bancaire sector, maar dat is nu lastiger. Er zijn minder vacatures te vullen en daardoor kijken werkgevers kritischer of een sollicitant aan alle harde eisen voldoet.”

En als professionals een stap willen maken binnen dezelfde branche?

“Dan zijn er zeker mogelijkheden. Er zijn minder vacatures, maar mediors die nu een vaste baan hebben durven in deze tijden ook niet zomaar over te stappen. Ben jij dan die professional met specialistische ervaring, of met werkervaring in een specifieke functie, en je wilt wél die overstap maken, dan liggen er in 2021 kansen. Ook om er in salaris op vooruit te gaan.” 

Kansen dus voor professionals met enkele jaren ervaring op hun cv, maar hoe zit het met starters?

“Voor starters was 2020 een lastig jaar. En dat terwijl werkgevers voorheen juist dolenthousiast waren over juniormedewerkers die net uit de schoolbanken kwamen, omdat ze snel inzetbaar zijn en graag willen leren. Maar door het vele thuiswerken en doordat het lastiger was om inwerktrajecten te organiseren, kozen bedrijven voor de veiligheid van medewerkers met iets meer werkervaring.

Die run op starters pré-pandemie had ook een groot effect op de startsalarissen: die stegen al snel naar rond de 3000 euro. In 2020 is dat echt wel veranderd. Konden starters voorheen soms uit vier werkgevers kiezen, nu zijn ze vaak allang blij dat ze één leuke baan hebben gevonden. Het salaris maakt dan minder uit”.

Naar welke specialismes is momenteel nog veel vraag?

“Professionals gespecialiseerd in KYC (Know Your Customer) en compliance waren voor de crisis populair en wij verwachten dat het aantal vacatures binnen dit vakgebied weer gaat stijgen. Waar voorheen vooral banken enorme aantallen van deze professionals aannamen, zullen zij nu ook veel gezocht gaan worden door organisaties zoals betalingsproviders, beleggingsinstanties en verzekeraars

Ook zien wij nog steeds veel vraag naar professionals werkzaam binnen bijzonder beheer, dus gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven of particulieren die in de financiële problemen raken of dreigen te komen. En tot slot zien wij meer vacatures voor hypotheekacceptanten.

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Walters People Salary Survey 2021 - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.

Joeran van Slooten is bereikbaar via joeran.vanslooten@walterspeople.nl. Voor meer informatie kun je ons ook bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»