Door de coronacrisis kijken bedrijven kritischer naar operationele HR-taken dan voorheen, terwijl tegelijkertijd de automatisering binnen HR-afdelingen in een stroomversnelling is geraakt. Op de korte termijn worden daardoor bepaalde HR-functies mogelijk samengevoegd, maar het biedt ook kansen voor specialisten, zegt recruitment consultant Melissa Rutjes.

Welk effect had de coronacrisis in 2020 op de HR-arbeidsmarkt?

“Zeker aan het begin van de pandemie was er een fikse daling in de vraag naar HR-professionals en vacatures werden acuut stopgezet. Langzaamaan herstelt de arbeidsmarkt zich wel, maar het aantal vacatures is nog niet op het niveau van voor de pandemie.

Daarnaast raakte door de crisis de automatisering binnen HR-afdelingen in een stroomversnelling.  Excel-lijsten zijn vervangen door moderne IT-oplossingen die door iedereen vanuit huis geraadpleegd kunnen worden en waarmee privacygevoelige informatie veilig kan worden gedeeld.

De combinatie van deze twee ontwikkelingen zorgt ervoor dat sommige HR-rollen minder worden gevraagd en dat HR-afdelingen kleiner worden.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Door die automatisering zijn bepaalde handmatige administratieve taken verdwenen of eenvoudiger geworden. Daar komt bij dat bedrijven in deze tijden ook op de kosten willen letten. Dus waar een HR-afdelingen voorheen wellicht bestond uit een manager, generalist, officer, business partner én een administrator, krijgt je nu bijvoorbeeld situaties waarin de generalist ook de admin-taken erbij moet doen. 

Blijft dit zo als we uit de pandemie zijn?

“Ik denk dat we na de crisis naar een heel andere HR-omgeving gaan waar specialismes een stuk belangrijker worden. Omdat bepaalde taken worden samengevoegd, ontstaat hiervoor ruimte. Denk bijvoorbeeld aan HR-professionals gespecialiseerd in compensation & benefits of global mobility. 

Welke HR-rollen bleven ook in 2020 in trek?

“Door de pandemie was er veel vraag naar HR-managers en HR-business partners. Zij moesten vragen oplossen die door de crisis urgent werden. Wat te doen met de flexibele schil? Of met werknemers van wie het contract afliep?

Tegelijkertijd bogen zij zich ook over kwesties als: hoe houden wij als bedrijf ons personeel op afstand tevreden? En hoe blijven we goed met werknemers communiceren? Voor internationale organisaties kwamen daar ook nog vraagstukken rondom expats bovenop.”

Wat voor vraagstukken ontstonden er rondom expats?

“Veel buitenlandse professionals wilden vanwege de pandemie en het thuiswerken graag terug naar hun eigen land, onder andere om bij familie te zijn. De regels daaromtrent moeten dan wel goed in kaart worden gebracht. Hoe lang kan iemand bijvoorbeeld in het buitenland verblijven? Hoe werkt dat belastingtechnisch? Daar heb je een HR-assistant of een HR-medewerker voor nodig.” 

Nog andere trends die opvielen binnen HR?

“Starters hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Er zijn momenteel ook veel ervaren operationele HR-professionals op zoek naar een nieuwe uitdaging en bedrijven kiezen in deze tijden toch liever voor hen, omdat zij meteen up & running zijn. Een risico dat werkgevers daarbij lopen, is dat zij overgekwalificeerd personeel aannemen dat na de crisis snel vertrekt.”

Jij vindt dat starters ook in deze tijden een kans moeten krijgen?

“Ja, neem juist nu eens iemand met iets minder ervaring aan. Zo’n HR-professional wil zich graag bewijzen en zal heel dankbaar zijn dat hij of zij een kans heeft gekregen in deze moeilijke tijd. Dan heb je op de lange termijn een hele trouwe werknemer te pakken die voor je door het vuur gaat.”

Wat zijn jouw voorspellingen met betrekking tot de salarissen binnen HR?

“Met name voor starters zagen wij in 2020 dat de daling van het aantal HR-vacatures meteen effect had op de salarissen. Voor de coronacrisis stonden zij soms in de belangstelling van meerdere werkgevers en dat dreef de salarissen op. Nu liggen de instapsalarissen lager dan voor de pandemie.

Over de hele linie verwacht ik dat in 2021 de salarissen gelijk zullen blijven aan de beloningen in 2020. Als de situatie rondom de crisis in de loop van het jaar een stuk verbetert, zou er een kleine stijging kunnen ontstaan.”

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Walters People Salary Survey 2021 - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.

Melissa Rutjes is bereikbaar via melissa.rutjes@walterspeople.nl. Voor meer informatie kun je ons ook bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»