Natuurlijk wil je voor jouw organisatie alleen het beste talent aantrekken. Maar hoe doe je dit? De manier waarop een functieomschrijving geschreven is, kan hierin een bepalende rol spelen. Start het wervingsproces goed, door de perfecte functieomschrijving samen te stellen.

Een effectieve functieomschrijving is de eerste stap in het werven van talent voor jouw organisatie. De ideale functieomschrijving helpt je niet alleen de organisatie te verkopen aan potentiële sollicitanten, maar stelt je tevens in staat om de juiste kandidaten aan te spreken. Maar hoe stel je nu die perfecte functieomschrijving op? Om je hierbij te helpen hebben wij – met behulp van onze experts – een stappenplan voor je gemaakt. 

1. Een duidelijke titel

Het eerste wat kandidaten zullen lezen, is de functietitel. Kandidaten moeten, na één blik op de functietitel geworpen te hebben, weten wat de functie inhoudt. Gebruik geen termen die alleen bekend zijn binnen de organisatie, aangezien dit externe sollicitanten kan afschrikken. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn, om zo de juiste doelgroep aan te spreken en verwarring over de inhoud van de rol te voorkomen. 

2. Verkoop de organisatie

Als je het juiste talent wilt aantrekken, moet je jouw organisatie kunnen verkopen aan kandidaten. Potentiële sollicitanten moeten precies weten waar de organisatie voor staat en wat de organisatie uniek maakt. Start de functieomschrijving door duidelijk aan te geven wat de organisatie kandidaten te bieden heeft en welke mogelijkheden zij hebben om door te groeien. Kandidaten hebben veel keuze en willen alleen werken voor een organisatie die aansluit bij hun persoonlijke waarden. Als jij het voor elkaar krijgt om jouw organisatie op een onderscheidende, aantrekkelijke wijze te presenteren, kom je al een heel eind. 

3. De functiebeschrijving

Na de omschrijving van de organisatie, volgt een korte samenvatting van de rol. Het doel van deze samenvatting is om kandidaten enthousiast te maken over de functie. Probeer de lezer persoonlijk aan te spreken en te betrekken in het verhaal. De kandidaat moet zich direct een voorstelling kunnen maken van het werk. Houd het verder simpel en vermijd jargon waar mogelijk. 

4. De rolvereisten

Nadat je een samenvatting hebt gegeven van de functie, volgen de rolvereisten. Dit zijn de essentiële vaardigheden waar een kandidaat over moet beschikken om succesvol te kunnen zijn in de rol. Hieronder vallen alle specifieke vaardigheden die nodig zijn om de dagelijkse taken uit te voeren, zoals talen- of systeemkennis. Maak hier een duidelijke, beknopte lijst van met opsommingspunten, zodat kandidaten gemakkelijk kunnen zien of zij geschikt zijn voor de functie. 

5. 'Nice-to-haves'

Naast de absolute vereisten die nodig zijn voor een functie, heb je misschien ook enkele kwaliteiten die je graag zou willen zien in een kandidaat. Deze kun je opnemen in een ‘nice-to-have’ lijstje. Door ze geen onderdeel te maken van de vereisten, voorkom je dat je (mogelijk geschikte) kandidaten uitsluit. Let echter op dat je niet meer dan vijf punten noemt, zodat de lijst niet overweldigend overkomt op sollicitanten. Te veel eisen opnemen, zelfs als het gewenste eigenschappen zijn, kan kandidaten onzeker maken en weerhouden om te solliciteren – wat betekent dat je talent misloopt. 

6. Salarisinformatie

Of je besluit om het salaris in een functiebeschrijving op te nemen, zal grotendeels afhankelijk zijn van de rol die wordt geadverteerd. Denk goed na voordat je deze informatie toevoegt. Waar sommige organisaties salarisinformatie zien als een manier om kandidaten te helpen een inschatting te maken van het niveau van de functie, willen veel anderen juist voorkomen dat dergelijke informatie zichtbaar wordt. Het opnemen van een salarisindicatie kan kandidaten er namelijk van weerhouden om te solliciteren, terwijl hij of zij misschien wel een goede match zou zijn.

Meer informatie

Wil je meer advies over het aantrekken van talent voor jouw organisatie? Lees dan verder over wat werknemers belangrijk vinden bij de keuze voor een werkgever.

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»