Veel organisaties blijven het lastig vinden om aan personeel te komen, maar er is een manier om de zoektocht naar nieuwe collega's makkelijker te maken. Wat als je - kijkend naar de cv’s van sollicitanten - de beheersing van de Nederlandse taal eens achterwege laat? ‘Dan krijg je een internationale en daardoor veel grotere kandidatenpool waaruit je kunt kiezen’, aldus Robert Brighton, associate director Supply Chain recruitment. Brighton zet de voordelen van internationale kandidaten op een rij. 

1. Internationale kandidaten beheersen meerdere talen 

De meeste internationale kandidaten beheersen twee talen: het Engels en hun moedertaal. Deze kandidaten zijn vooral gunstig voor Nederlandse vestigingen van internationale organisaties, omdat zij makkelijker kunnen samenwerken met collega's uit andere landen. Toch blijft op veel van deze afdelingen het Nederlands de voertaal. ‘Engels als voertaal aanhouden is logischer vanwege de vele internationale samenwerkingen binnen zo'n groot bedrijf. Bovendien is de beheersing van het Nederlands eigenlijk geen must op deze afdelingen, waardoor je als organisatie prima voor een internationale kandidaat kunt kiezen’, licht Brighton toe. 

2. Internationale kandidaten kunnen direct bij je aan de slag

Veel internationale kandidaten die in Nederland wíllen werken, zijn al naar ons land verhuisd. Dit maakt de zoektocht naar een baan toch makkelijker. En de meeste internationale kandidaten die op afstand een baan in Nederland bemachtigen en nog moeten verhuizen, regelen alle praktische zaken meteen. Dit betekent dat internationale kandidaten vrijwel altijd direct bij je aan de slag kunnen. Brighton: ‘Meestal hebben internationale kandidaten - naast het opbouwen van een succesvolle carrière - een andere reden om naar Nederland te verhuizen, bijvoorbeeld familie. Daarom zorgen ze ervoor dat ze al hun zaken op orde hebben. Veel vacatures en tijdelijke opdrachten zijn urgent, dus dan is het fijn dat je als werkgever niet maanden hoeft te wachten op een kandidaat.'

3. Internationale kandidaten hebben minder strenge eisen

Nederland heeft een gunstig werkklimaat met goede arbeidsvoorwaarden. Dit is voor veel internationale kandidaten meer dan genoeg; daarom gaan zij niet mee met de hoge eisen die Nederlandse kandidaten soms hebben. Nederlandse kandidaten weten dat ze veel kunnen vragen door de krappe arbeidsmarkt, en daardoor meerdere sollicitatieprocedures tegelijkertijd kunnen aangaan. Internationale kandidaten willen vooral stabiliteit krijgen in Nederland, en dat is al uitdagend genoeg vanwege de voorkeur voor Nederlandstalige sollicitanten.'

Meer informatie 

Lees hier meer carrièreadvies of bekijk direct onze vacatures. Wil je persoonlijk advies over het werven van internationale kandidaten? Neem dan direct contact op met Robert Brighton via robert.brighton@walterspeople.nl of tel. 020 796 9040.