Binnenkort is het weer zover: de jaarafsluiting moet gedaan worden. Deze periode zorgt iedere keer weer voor behoorlijk wat stress bij de boekhoudafdeling, want het is enorm belangrijk dat de jaarafsluiting nauwkeurig en correct afgehandeld wordt. Huib-Jan Verhoef, director Walters People Nederland, geeft tips die je helpen de jaarafsluiting soepel te laten verlopen, zodat je een succesvol nieuw jaar tegemoet kunt gaan. 

1. Begin op tijd

Begin december is het ideale moment om met de voorbereidingen van de jaarafsluiting te starten. Om de jaarafsluiting soepel te laten verlopen, is het een goed idee om te checken welke facturen nog verwacht worden en – waar mogelijk – vooruit te werken op facturen die nog opgesteld moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door de balansposities op te stellen of te controleren, en de onderbouwende stukken voor de accountantscontrole te verzamelen. Huib-Jan: ‘Als je overweegt om uitzendkrachten in te schakelen ter ondersteuning voor de drukke tijd rondom de jaarafsluiting, is november het ideale moment om sollicitatiegesprekken in te plannen en de tijdelijke werknemer alvast te laten starten. Zo is je tijdelijke kracht helemaal ingewerkt in december, en kun je op tijd beginnen met de voorbereidingen op de jaarafsluiting.’

2. Schakel hulp in bij de dagelijkse taken

Vaak komt de jaarafsluiting nog bovenop de lijst reguliere taken, waardoor de finance afdeling flink te lijden heeft onder de werkdruk. Huib-Jan: 'Het komt er dan in de praktijk bij veel bedrijven op neer dat medewerkers in december regelmatig moeten overwerken - geen ideale situatie.' Uitzendkrachten kunnen een aantal dagelijkse taken overnemen, zoals het opstellen en inboeken van facturen, het opvolgen van betalingen en het uitvoeren van bankverrichtingen. Op deze manier kunnen de vaste werknemers zich focussen op de extra werkzaamheden die een jaarafsluiting met zich meebrengt, zoals de eindejaarscorrecties en interne controles.

3. Denk aan studenten

Hoewel december en januari drukke maanden zijn voor studenten wegens de examen- en herkansingsperiode, zijn er toch altijd studenten en pas afgestudeerden te vinden die voor een korte periode beschikbaar zijn. Het voordeel van het inschakelen van deze jonge professionals, is dat ze per direct beschikbaar zijn en over de nodige basiskennis beschikken. ‘Een ander voordeel dat vaak over het hoofd gezien wordt, is dat pas afgestudeerden heel leergierig zijn en zich snel ontwikkelen. Hun gedrevenheid kun je als organisatie goed gebruiken tijdens de drukste weken van het jaar,’ zegt Huib-Jan.

4. Vraag ook om versterking in januari

Hoewel de voorbereidingen van de jaarafsluiting in december in volle gang zijn, vindt de echte afsluiting van het boekjaar plaats in januari. Ook in die maand kan extra ondersteuning meer dan welkom zijn. ‘Naast de voorbereidende taken voor het nieuwe boekjaar, kan een tijdelijke werknemer ook hulp bieden bij het afronden van de jaarafsluiting en het opstellen van de nodige rapportages. Wij adviseren onze klanten dan ook om hun uitzendkracht ook in januari in dienst te houden, zodat ze het nieuwe jaar krachtig beginnen. Mocht de jaarafsluiting toch eerder dan verwacht afgerond zijn, dan kun je de overeenkomst voor een uitzendkracht altijd nog eerder beëindigen. Zo betaal je alleen voor de periode waarin je de extra hulp écht nodig 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het inhuren van tijdelijke krachten rondom de jaarafsluiting? Neem contact met ons op via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040. 

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»