Waar thuiswerken twee jaar geleden voor sommigen nog best een uitdaging was, willen de meeste mensen nu juist graag gedeeltelijk thuis blijven werken. Daarmee verandert ook het werken op kantoor. Ellora van Woerkom, manager bij Walters People Rotterdam, deelt haar kijk op hybride werken en de impact ervan op het kantoorleven.

Verandering van omgeving

Nu de lockdown voorbij is blijft thuiswerken bij de meeste werknemers populair. Is de ondergang van het kantoor dan nabij? Volgens van Woerkom is dat zeker niet het geval. In de afgelopen maanden is de vraag ‘hoe houden we werknemers thuis productief?’ veranderd in ‘hoe zorgen we ervoor dat onze werknemers bij ons willen blijven werken?’ Van Woerkom: Met hybride werken heeft het kantoor een nieuwe functie gekregen. Het is nu de ontmoetingsplek waar werknemers na lange tijd opnieuw kunnen samenkomen. Het kantoor moet die gezelligheid en dat gevoel van eenheid dus stimuleren. Het moet een plek zijn die uitnodigt tot samenwerken en het beter leren kennen van je collega’s. Ook de mensen waar je niet elke dag mee samenwerkt.’

Uit de Walters People Salary Survey blijkt dat het contact met collega’s en de bedrijfscultuur het belangrijkste aspect zijn in de keuze voor een werkgever – belangrijker dan het werk zelf. Nu het kantoor nog meer gezien wordt als de plek is om contact met collega’s te onderhouden, beseffen veel organisaties zich dat de oude setup niet langer voldoet. Van Woerkom: ‘We zien dat veel bedrijven zich ontdoen van de uitgestrekte kantoortuin met lange rijen bureaus, en een huiselijke sfeer creëren met ruimtes die specifiek ingericht zijn op teamwork en socialisen.’

Aangescherpte vaardigheden

Hybride werken lijkt een blijvertje. Van Woerkom: ’De nieuwe manier van werken houdt ook in dat de vaardigheden van werknemers aangescherpt zijn. Werknemers moeten tegenwoordig bijvoorbeeld meer zelfstandig werken en communicatief sterker zijn dan voor de lockdown. In een online meeting is het net wat lastiger om gehoord te worden dan tijdens een face to face bijeenkomst met collega’s’. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat verandering van omgeving goed is voor de productiviteit. Bij gedeeltelijk thuiswerken blijf je dat positieve effect continu in stand houden.

Het nieuwe kantoor

De ondergang van het kantoor is dus zeker niet aan de orde. Wel ziet onze manier van werken er anders uit dan twee jaar geleden, en dan in positieve zin. Het is voor bedrijven vooral belangrijk om tegemoet te komen aan de wens van werknemers om gedeeltelijk thuis te blijven werken, en de kantooromgeving hierop aan te passen.

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Walters People Salary Survey – een digitaal platform met uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.