Door de coronacrisis is het voor starters moeilijker om een baan te vinden. Bedrijven geven door het vele thuiswerken de voorkeur aan professionals met enkele jaren werkervaring, omdat zij sneller volledig meedraaien binnen de organisatie en minder begeleiding nodig hebben. Dit blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey van Walters People. 

Minder snel zelfstandig 

Uit interviews met recruitment consultants werkzaam in meer dan tien verschillende bedrijfstakken zoals de financiële en bancaire sector, HR en IT, komt hetzelfde beeld naar voren: starters zijn op dit moment minder gewild dan voorheen. 

“Starters hebben meer begeleiding nodig om up and running te raken en die tijd is er door de coronacrisis nu soms niet”, vertelt  managing director Jose Bokhorst. “Bovendien is het vanwege het vele thuiswerken lastiger om inwerktrajecten te organiseren. Daarom kiezen bedrijven liever voor werknemers met iets meer werkervaring.”

Stages

Bijkomend probleem is dat door de coronacrisis en het thuiswerken het vinden van een stage ook lastiger is geworden. En wanneer dat wel lukt, is het minder vanzelfsprekend dan voorheen dat stagiairs aan kunnen blijven na hun stageperiode.  

Trendbreuk met voorgaande jaren

Voor de pandemie waren starters juist enorm in trek en hadden ze soms meerdere sollicitatieprocedures tegelijk lopen. 

Bokhorst: “Begin 2020 zagen we nog dat de vraag naar hoogopgeleide starters veel groter was dan het aanbod. Er woedde een wervingsstrijd, zeker in de financiële sector. Van de starters in finance die wij bemiddelden, kreeg zeker een op de vijf al een aanbod voordat het diploma binnen was. En organisaties namen destijds ook stagiairs aan met het expliciete doel om ze een aanbod te doen wanneer ze afstudeerden.”

Starters verdienen een kans

Hoewel organisaties op dit moment de voorkeur geven aan professionals met enkele jaren werkervaring, kan het aannemen van een starter juist ook positief uitpakken. Bedrijven kunnen zich nu al verzekeren van talent dat na de pandemie weer schaars wordt. En omdat deze starters in moeilijke tijden een kans krijgen, willen zij zichzelf bewijzen en blijven zij de organisatie mogelijk langer trouw.

Ook brengt een starter in deze tijden een nieuwe impuls met zich mee, zegt Bokhorst. “Daar waar werknemers door de pandemie en het thuiswerken een beetje zijn uitgeblust, zorgt een starter voor nieuwe en positieve energie binnen een bedrijf.”

Salarissen stagneren

Door de dalende vraag naar starters stagneert de groei in salarissen, een trend die al in de loop van 2020 zichtbaar werd. Dit effect wordt versterkt doordat bedrijven ook behoedzamer omspringen met de financiën. Bokhorst: “Starters konden de afgelopen jaren snel stappen maken in salaris, met stijgingen van wel vijf tot tien procent in een jaar. Die rek is er voor nu even uit.”

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Walters People Salary Survey 2021 - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.

Voor meer informatie kun je ons ook bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Refer a friend 

»

Webinars

»

Vacature uploaden

»

Salary survey 

»