HR professionals moeten dit jaar flink aan de bak. De krappe arbeidsmarkt vertaalt zich naar veel nieuwe projecten op het gebied van werving en retentie, maar ook de HR-afdeling zelf kampt met een uitdaging op wervingsvlak. Tim Roza, gespecialiseerd in de bemiddeling van HR-professionals, deelt enkele cijfers en verwachtingen voor professionals binnen human resources in 2023.   

Het aantrekken van HR-medewerkers in 2023 

De vraag naar HR-professionals is groter dan het aanbod, wat deze groep medewerkers lastig te vinden maakt. Daarom kunnen organisaties het beste hun blik verbreden tijdens het wervings- en selectieproces, bijvoorbeeld door minder te focussen op werkervaring.

'Als je een goede HR-adviseur wil aannemen, kijk dan niet alleen naar werkervaring. Kijk juist naar de persoon achter het cv: denk je dat diegene makkelijk benaderbaar is voor collega's binnen de organisatie? En als je bijvoorbeeld een HR-medewerker zoekt, kan dat ook iemand zijn die uitstekende administratieve vaardigheden heeft opgedaan in een andere functie. Het HR-aspect kan iemand in de functie leren', licht Roza toe. 

Daarnaast adviseert Roza om bij starters buiten de kaders te denken als het gaat om opleiding. ‘Een afgeronde HRM-opleiding hoeft geen harde eis te zijn. Neem bijvoorbeeld psychologiestudenten: zij kunnen na hun afstuderen prima in de HR-wereld aan de slag. Daarnaast kun je voor, bijvoorbeeld voor een functie als HR adviseur, een starter aannemen die deze functie inhoudelijk nog niet volledig aankan, maar daar wel naartoe kan groeien’.  

Top 3 meest gevraagde HR professionals:

  1. Corporate recruiter
  2. HR-adviseur  
  3. Allround HR-medewerker

Bron: Jobfeed.nl

Top 3 meest gevraagde soft skills: 

  1. Empathie
  2. Secuurheid  
  3. Discretie

Bron: LinkedIn Talent Insights 

Wat waarderen HR-professionals het meest in hun werkgever? 

  1. Een duidelijk groeipad
  2. Een fijn team  
  3. Een goed salaris

Bron: Walters People Salary Survey 2023

Salaristrends onder HR-kandidaten in 2023 

De salarisverwachtingen zijn in 2022 behoorlijk gestegen onder HR-kandidaten, met name onder de starters. Dit komt vooral door het feit dat deze groep de startersfuncties het liefst over wil slaan. Roza: 'Op veel HR-opleidingen worden studenten klaargestoomd voor medior functies, waardoor zij het liefst op dit niveau willen instromen. Daarnaast horen deze HR-studenten dat starters in andere vakgebieden, zoals finance of IT, ook goed verdienen. Dat zorgt ervoor dat hun salarisverwachting nóg hoger oploopt'. 

Dit jaar moeten HR-starters er rekening mee houden dat er een grens bereikt is. Roza: 'De extreem hoge salarissen die werkgevers in 2022 hanteerden voor startende HR-professionals, komen de laatste maanden al minder voor.'  

Voor werkgevers die op zoek gaan naar HR-talent, is het op een oververhitte markt belangrijk om stil te staan bij de drijfveren van hun sollicitanten. 'Bij een krappe arbeidsmarkt is het slim om voor de kandidaat te gaan die intrinsiek gemotiveerd is voor de baan en het potentieel bevat om zich te ontwikkelen in zijn of haar toekomstige rol. Baseer je keuze vooral op in hoeverre de kandidaat en jouw organisatie dezelfde waarden nastreven in een baan', concludeert Roza.

Meer informatie

Bekijk onze Salary Survey voor de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt of lees hier meer recruitmentadvies. Voor een persoonlijk advies op maat kun je rechtstreeks contact opnemen met Tim Roza via tim.roza@walterspeople.nl of +316 1544 9385.