Het motto ‘push further’ is Mariana op het lijf geschreven. Op jonge leeftijd verliet zij haar thuisland Brazilië om beter onderwijs te kunnen volgen in de Verenigde Staten. Mariana vertelt over het omgaan met tegenslagen, en hoe zij deze ervaring gebruikt in haar werk als recruitment consultant.

Mariana, wat is jouw verhaal?

In Brazilië ging ik naar een internationale school. Toen ik zestien was werd mijn moeder ernstig ziek en hadden mijn ouders moeite om de particuliere school waar ik naartoe ging te betalen. Ik ging daarom bij mijn twee jaar oudere broer in de Verenigde Staten wonen om mijn middelbare school af te maken. We woonden in een klein en conservatief dorpje in Michigan. Mijn docenten en klasgenoten vroegen me of ik in Brazilië bij een stam hoorde, en of ik wel eens het internet gebruikt had... kun je het je voorstellen? Kortom, ik was een compleet buitenbeentje. Daar, op die school, leerde ik dat als ik iets wilde ik er keihard voor moest werken, push further dus! Ik zette me voor honderd procent in om goede cijfers te halen. Zo kreeg ik uiteindelijk een studiebeurs voor de universiteit waar ik graag naartoe wilde. Vanaf toen werd alles een stukje makkelijker.

Wat gebeurde er daarna?

Ik zorgde ervoor dat mijn cijfers goed waren, zodat ik mijn studiebeurs kon behouden. Voordat ik afstudeerde wist ik een baan te bemachtigen bij Kellogg’s. Daar heb ik keihard gewerkt met de hoop om een vast contract te krijgen. Helaas kreeg iemand anders de baan die ik op het oog had, wat betekende dat er voor mij geen plaats meer was. Daar baalde ik enorm van, maar ik besloot wel om alles goed af te ronden en de organisatie te laten zien wat ik waard was door nog harder te werken. Toen gebeurde er iets waar ik niet op had durven hopen. Net voordat ik terug zou moeten naar Brazilië maakte de Vice President van Kellog’s een uitzondering en gaf mij een werkvisum - iets wat zij normaal gesproken nooit doen voor iemand op mijn niveau – plus een hele leuke baan. Een jaar later was er een grote reorganisatie en kwam mijn positie te vervallen. Ik heb toen besloten om naar Europa te verhuizen om mijn Master te behalen.

Was het moeilijk voor je om naar Nederland te verhuizen?

Het vinden van een baan die in lijn was met mijn opleiding en ambities was een uitdaging. Toen ik solliciteerde bij Walters People vertelden ze mij dat het voor iemand die Nederlands niet als moedertaal heeft extra moeilijk is om te succesvol te worden in recruitment. Ik zou dus, vanwege de taalbarrière, harder moeten werken om dezelfde resultaten als mijn Nederlandse collega’s te behalen. De laatste sollicitatieronde bestaat uit een presentatie. Ik heb mijn presentatie tot in de puntjes voorbereid, en een creatieve insteek gebruikt. Mijn inzet werd gewaardeerd en ik kreeg de baan!

Werkt jouw internationale achtergrond soms ook in je voordeel?

Latijns-Amerikaanse mensen staan bekend om hun passie en enthousiasme. Ik hoor vaak dat dit ook voor mij geldt. Het contact met kandidaten gaat mij heel natuurlijk af. Ik vind het oprecht leuk om met mensen te praten. Ik werf voor vacatures binnen supply chain. Veel van de kandidaten in dit werkveld zijn internationals, waardoor we gelijk iets gemeen hebben en ik me goed kan inleven in hun situatie. In het contact met klanten is een andere benadering belangrijk. Bij hen moet ik mijn ontspannen benadering loslaten en indruk maken met een uitstekende voorbereiding. Mijn ‘Nederlandse persoonlijkheid’ - zoals mijn collega’s het noemen – is nog in ontwikkeling. Assertiviteit en directheid zijn belangrijke eigenschappen voor een recruitment consultant.

Wie inspireert jou?

Mijn familieleden, ieder op hun eigen manier. Mijn vader ontvluchtte de oorlog in Libanon en moest zijn leven helemaal opnieuw opbouwen in Brazilië. Hij heeft niet de studie kunnen volgen die hij graag had willen doen, en vond het daarom extra belangrijk dat mijn broer en ik alle mogelijkheden kregen qua opleiding. Ze hebben altijd zuinig geleefd zodat wij naar een internationale school konden gaan. Ik bewonder hoe gul hij is en hoe hij ons altijd heeft gesteund. Ook al heeft hij verschrikkelijke dingen meegemaakt tijdens de oorlog, hij heeft nooit iets van deze last op ons overgedragen.

Mijn moeder is ook een echte ‘push further’. Ze heeft meerdere malen kanker gehad, in een erg agressieve vorm. Tijdens alle vervelende behandelingen is ze altijd positief gebleven. Ik heb haar echt nooit horen klagen.

Mijn broer en mijn partner hebben ook allebei flinke tegenslagen gekregen maar zijn daar enorm goed mee omgegaan. Als ik denk aan de dingen die mijn familieleden hebben overwonnen dan lijken mijn uitdagingen een stuk kleiner.

Waar ligt voor jou de grens qua doorzetten?

Recruitment is een erg resultaatgericht vak. Voor mij betekent dat ik er alles voor wil doen om mijn targets te halen. Het is daarbij wel belangrijk om de juiste balans te vinden. Wanneer ik de urgente taken van mijn lijstje kan strepen dan ga ik met een gerust hart naar huis en denk ik ook niet meer aan mijn werk. Zolang ik na een zware dag weer fris en gemotiveerd wakker wordt om aan aan de slag te gaan is het voor mij goed. Als je net begint in dit vak lukt dat niet altijd, en word je soms midden in de nacht wakker omdat je gedroomd hebt over een niet-te-vinden kandidaat. Zelfs nu heb ik nog wel eens zo’n gekke dag waarin alles tegen zit. Zolang de balans goed is en je niet te hard voor jezelf bent, is dat helemaal niet erg.

Wat is succes voor jou?

In dit vak kan ik succes op twee manieren definiëren. Aan de ene kant bouw je een band op met je kandidaten en wil je ze graag helpen met het vinden van de perfecte baan. Als dat lukt en de kandidaat mij een knuffel geeft na het tekenen van het contract, dan word ik daar echt heel blij van. Uiteraard draait het ook om de cijfers en het halen van je targets. Maar het is simpel. Hoe harder ik werk, des te meer mensen ik kan helpen om een baan te vinden, waarbij ik tegelijkertijd mijn targets haal.

In de video zien we jou graffiti spuiten. Welke rol speelt kunst in jouw leven?

Mijn moeder heeft altijd veel met kunst gedaan. Ik was dus constant omringd met kunst toen ik nog klein was en het is nog steeds belangrijk voor me. De laatste tijd schilder ik graag met waterverf. De manier waarop de kleuren in elkaar overlopen is rustgevend. Met graffiti is dit anders. Graffiti heeft veel overeenkomsten met recruitment: het is heel direct – in je voorbereiding, je telefoontjes, het proces, en je moet het in één keer goed doen. In mijn vrije tijd ben ik als waterverf, maar op mijn werk ben ik graffiti!

Meer informatie

Mariana laat zien dat alles mogelijk is, als je er helemaal voor gaat. Herken jij je in haar verhaal - en nee, je hoeft echt niet zo'n spannend leven als Mariana achter de rug te hebben - en ben je nieuwsgierig geworden naar recruitment? Lees meer over een baan als recruitment consultant of bekijk onze interne vacatures.

Je kunt ook contact opnemen met Ellis van de Valk via +31 (0)20 796 9040 of ellis.vandevalk@walterspeople.nl. Zij vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

#pushfurther 

»

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»