Datum publicatie: 10 juli 2017

Nederland is populair bij expats en multinationals. Het grote aantal internationale organisaties dat met Europese hoofdkantoren of shared service centers in ons land gevestigd is zorgt voor groeiende vraag naar werknemers met kennis van vreemde talen. In 21% van de vacatures die in de eerste helft van 2017 zijn geadverteerd werd naar beheersing van minstens één vreemde taal gevraagd.

Recruitmentorganisatie Walters People analyseerde op basis van gegevens van Jobfeed welke talen het meest gevraagd werden door werkgevers. 

  Taal Aantal vacatures jan-jun 2017
1 Engels 233.139
2 Duits 61.120
3 Frans 27.180
4 Spaans 6.448
5 Italiaans 3.613
6 Mandarijn/Chinees 1.262
7 Turks 1.024
8 Portugees 818
9 Arabisch 695
10 Russisch 679

 

Engelse taalvaardigheden waren een vereiste voor 20% van de vacatures, vooral voor functies binnen klantenservice en IT. Duits, Frans of Spaans is vaak een eis voor vacatures in klantenservice, account management en sales. Ook van projectleiders, administratief medewerkers en transport planners wordt naast beheersing van het Engels vaak kennis van één of meer overige vreemde talen verwacht. Duitse talenkennis wordt vaak geëist voor vacatures op het gebied van technisch onderhoud en reparatie. Vacatures die Chinees, Portugees of Russisch vereisen, zijn bijna allemaal op het gebied van klantenservice. 

Melissa Rutjes, Senior Recruitment Manager bij Walters People, spreekt dagelijks organisaties die op zoek zijn naar meertalig personeel. Rutjes: “Veel bedrijven vestigen hier een shared service center, onder andere vanwege het grote aanbod van meertalige kandidaten in Nederland. Zij zoeken medewerkers die een bepaalde taal vloeiend spreken, het liefst zelfs native speakers. Die staan uitsluitend mensen uit hun eigen land te woord en kunnen zo een hoog niveau van service bieden. Beheersing van de Nederlandse taal is voor de meeste van deze functies niet eens een vereiste.” De trend van internationalisering, en daarbij meertaligheid op de werkvloer lijkt de komende jaren door te zetten. Rutjes: “Wij hebben onderzoek gedaan onder onze klanten en daar bleek uit dat 37% van hen verwacht dat het aantal international werknemers binnen hun organisatie nog verder zal stijgen.”

Meer informatie

Walters People baseert zich in deze analyse op cijfers van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via tel. 020 7969 040 of netherlands@walterspeople.nl.

 

Lees ook: 'Nederlandse bedrijven zien het aantal internationale werknemers groeien'

 

Carrière advies

»

Recruitment advies

»

Salary survey 

»