Leuke vacature gevonden? Check. Cv geüpdatet? Check. Geweldige openingszin die meteen de aandacht trekt en er gegarandeerd voor zorgt dat je opvalt tussen al die andere sollicitanten? Pfoe, lastig.

Alle begin is moeilijk en dat geldt ook voor het schrijven van een motivatiebrief. Met een openingszin en eerste alinea wil je direct in het oog springen en ervoor zorgen dat de recruiter verder leest. Maar hoe doe je dat? Wij hebben wat tips en voorbeelden.  

Show dat je enthousiast bent over de organisatie

Vind je het bedrijf waar je gaat solliciteren oprecht interessant en maak je veel gebruik van de producten of diensten? Mooi, dat kun je gebruiken! Toon in de eerste alinea dat je enthousiast bent over de organisatie en de vacature. Hoe specifieker hoe beter, en een persoonlijk verhaal kan nooit kwaad.  

Voorbeeld: “Een van de weinige leuke dingen aan vroeg opstaan, is dat ik vervolgens een kop koffie zet van Bedrijf X en deze in alle rust opdrink. Dit kleine geluk gun ik iedereen en daarom solliciteer ik met veel enthousiasme naar de functie van marketingspecialist bij uw organisatie.”

Zeg het als een gedeelde kennis jou op de vacature heeft gewezen

Stuurt een vriend een vacature door van het bedrijf waar hij werkt? Of ken je via via de persoon waar je jouw cv naartoe moet sturen? Dat kun je perfect gebruiken als opening van je brief. De persoon die je aanschrijft kent namelijk jullie gemeenschappelijke connectie en zal benieuwd zijn waarom deze jou geschikt acht voor de baan. 

Voorbeeld: “Uw collega Jan Janssen wees mij op de vacature en adviseerde mij naar deze functie te solliciteren. Hij denkt dat ik door mijn specifieke skills en jarenlange ervaring binnen de branche een goede aanvulling zal zijn op het team.”

Vertel over een topprestatie die je in je vorige baan hebt geleverd

Een klassieker, maar daarom niet minder effectief: open direct met een goed resultaat dat jij behaalde bij je huidige of vorige werkgever. 

Voorbeeld: “Vorig jaar eindigde ik als de nummer 1-verkoper bij Bedrijf X. Die plek sta ik voorlopig niet meer af, maar tegelijkertijd besef ik daardoor dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging.”

Begin over jouw passie voor het vak

Houd je echt van je vak, dan loont het om daarover te beginnen. Werkgevers zijn altijd op zoek naar loyale en gemotiveerde werknemers, en plezier hebben in je werk kan daar een indicatie van zijn. Vertel bijvoorbeeld hoe Lego ervoor heeft gezorgd dat je later bouwkunde bent gaan studeren.

Voorbeeld: “Ken je zo iemand die in de groepsapp iedereen op fouten in spelling en grammatica wijst en ongevraagd taaladvies geeft? Dat ben ik, en nu er bij uw organisatie een vacature voor eindredacteur openstaat, besef ik dat het tijd wordt om van mijn hobby mijn beroep te maken.”

Pas op met humor en let op de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert

Een openingsalinea met een kwinkslag kan effectief zijn, maar met humor op papier vlieg je al snel uit de bocht. Wees voorzichtig als je een grap maakt en laat je brief altijd even nalezen door iemand anders.

Natuurlijk moet je ook rekening houden met de organisatie waar je solliciteert. Bij een bank of advocatenkantoor moet je een formelere toon aanslaan dan wanneer je solliciteert bij een start-up. Soms is het verstandig om dan toch op een iets klassiekere openingszin terug te vallen.

Meer informatie

Bereid je optimaal voor op je sollicitatiegesprek door onze gratis sollicitatiegids te downloaden. Als je vragen hebt kun je ook altijd contact met een recruitment consultant opnemen via tel. 020  7969 040 of netherlands@walterspeople.nl.   

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»