Een goede relatie met collega’s is belangrijk om succesvol te zijn in je werk. Zo word je sneller bij projecten betrokken en verhoog je je gunfactor. Naast deze werkgerelateerde voordelen, is het ook fijn om met collega's overweg te kunnen. Je voelt je sneller thuis op de werkvloer, haalt meer plezier uit je werk en weet dat je op je collega’s kunt rekenen. Wij zetten alle tips & tricks voor een goede band met collega's op een rij.

1. Wees betrokken

Je brengt veel tijd door met je collega’s. Jullie werken voor hetzelfde bedrijf op dezelfde locatie, staan achter hetzelfde merk en streven dezelfde kernwaarden na. Daarom is het goed om je soms te verdiepen in andermans werk: zo leer je meer over de organisatie. Bovendien wordt het door jouw open houding makkelijker voor collega's om op je af te stappen. Dit maakt de samenwerking beter en bovendien creëer je meer draagvlak.

2. Laat je persoonlijkheid zien

Als je voelt dat gesprekken met collega's stroef verlopen of alleen over werk gaan, kan dit nadelig zijn voor de samenwerking. Je hoeft uiteraard niet je volledige privéleven te delen, maar realiseer je wel dat het geen kwaad kan om iets meer van jezelf te laten zien. En vraag dit ook eens aan anderen, want dan kom je geïnteresseerd over. 

3. Houd rekening met verschillende meningen

Er gebeurt veel in de wereld en het grijze gebied met sociale en politieke standpunten is groot. De kans is aanwezig dat bepaald nieuws – en alle meningen hierover – wordt aangekaart tijdens de lunch of borrel. Dit kan onderling voor verdeling of wrijving zorgen. Wees je hiervan bewust en respecteer andermans mening.

4. Neem verantwoordelijkheid  

Iedereen maakt fouten in zijn of haar werk; niemand is immers perfect. Het kan om een werkgerelateerde misser gaan, maar ook om een onhandige uitspraak. Mocht dit gebeuren, dan kun je daar het beste open en eerlijk over zijn. Dit is beter dan het ongemak en de irritatie voor je uitschuiven. Neem je verantwoordelijkheid en bied eventueel je excuses aan. Hier word je niet alleen zelf beter van, maar hierdoor krijgen anderen ook het gevoel dat je hen serieus neemt. 

Meer weten?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze openstaande vacatures. Benieuwd naar welke salarissen er bij bepaalde functies passen? Bekijk de Walters People Salary Survey en vergelijk jouw salaris met soortgelijke profielen in jouw branche.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»