Je interesses en ambities veranderen met de jaren, ook op het gebied van je carrière. Maar wanneer zijn die veranderingen een teken dat het tijd is voor een nieuwe baan? Hier zijn zes signalen die aangeven dat het tijd is voor een switch. 

Je bent vaak moe en gestrest 

Moet je jezelf ’s ochtends naar kantoor (of de werkkamer) slepen? Mis je het enthousiasme waarmee je ooit aan een nieuwe dag begon? Slaap je minder goed, ben je vaker prikkelbaar of slechtgehumeurd? Al deze symptomen van demotivatie, stress en vermoeidheid zijn de eerste tekenen dat je jouw baan niet meer zo leuk vindt als vroeger.

Belangijker nog: al deze symptomen zijn ook ongezond. Dus heb je het gevoel dat je lichaam je iets probeert te vertellen en denk je dat jouw werk daar een belangrijke rol in speelt, dan is het de moeite waard om eens na te denken over wat te doen.

Je zit niet meer op één lijn met het bedrijf

Je weet nog goed hoe het was toen je bij je huidige werkgever begon: er waren tal van mogelijkheden, de sfeer was goed en je was trots dat je onderdeel uitmaakte van het bedrijf.

Maar door de jaren heen is er iets veranderd. Misschien is het bedrijf een commerciële of strategische richting opgegaan waarin je jezelf niet kunt vinden. Of er zit een nieuw managementteam waarmee je het niet eens bent. Misschien zijn jouw eigen ambities, waarden en normen veranderd en niet meer in lijn met die van de organisatie.

Een mismatch van normen en waarden kan een goede indicatie zijn dat het tijd is voor iets nieuws, bijvoorbeeld een werkgever met een bedrijfscultuur waar je weer echt trots op kunt zijn.

Is het al vijf uur?

Nee, nog lang niet.

Desondanks kijk je om het kwartier naar de klok en tel je de uren af voordat je kunt uitloggen. Je doet slechts het minimum wat nodig is om te functioneren, vertoont uitstelgedrag en hebt geen zin in nieuwe projecten.

Herkenbaar? Check eerst of er oplossingen zijn binnen je huidige bedrijf. Misschien kun je een andere functie oppakken of zijn er opleidingstrajecten die je kunt volgen. Weet je bij voorbaat al dat dit sowieso niks gaat worden, of kom je hier na verloop van tijd achter, dan is het tijd om een baan te zoeken waar je wél enthousiast van wordt.

Je skills matchen niet met je persoonlijke interesses 

Soms doe je op het werk iets waar je goed in bent, maar niet iets wat je leuk vindt. Je werkt in sales, maar houd je liever bezig met marketing. 

Het is niet altijd eenvoudig om een baan te vinden waarin je eigen interesses overeenkomen met je werkzaamheden. Maar hoe langer je hier niets aan probeert te veranderen, des te moeilijker wordt het om later alsnog te switchen. 

Je voelt je onzichtbaar 

Word je mening of bijdrage niet erkend? Ben je over het hoofd gezien voor een promotie of een belangrijk project? Of strijken collega’s met de eer terwijl die jou (ook) toekomt? Kortom: voel je je binnen jouw team of binnen de gehele organisatie onzichtbaar? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een werkgever waar jouw prestaties wel worden erkend. 

Er zijn geen (door)groeimogelijkheden meer 

Hoe leuk je jouw collega’s en de organisatie ook vindt, soms moet je simpelweg toegeven dat je jouw functie bent ontgroeid. Zijn er vervolgens binnen jouw bedrijf geen doorgroeimogelijkheden meer, of zie je een andere functie binnen de organisatie niet zitten, dan moet je een overstap overwegen. Blijf je te lang in een rol zonder uitdaging hangen, dan is de kans groot dat je op de lange termijn de motivatie verliest.  

Meer informatie 

Herken je de signalen en is het tijd voor een nieuwe baan? Check dan snel onze vacatures.

Al uitgenodigd voor een gesprek? Bereid je voor 100% voor met onze tips voor een sollicitatiegesprek!

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»